Home Overzicht Eunice raast over Oost

Eunice raast over Oost

0

Klepperende brievenbussen, afgewaaide takken, omgevallen bomen en scooters en glasscherven van gebroken ruiten. Nauwelijks bekomen van storm Dudley is het nog niet gedaan met de harde wind in Oost, integendeel. Eunice houdt huis met nog hardere windstoten. Het KNMI heeft code rood afgegeven.

Vliegtuigen die Schiphol proberen te bereiken schuiven wiebelend over Oost, waar dichter bij de grond objecten als plantenbakken, stoelen en tuinmeubilair door de lucht vliegen. In meerdere straten bezwijken bomen onder de winddruk. Op de Pretoriusstraat sleept de politie een boom van de straat. Scooters voor politiebureau Linnaeusstraat liggen er als omgevallen dominostenen bij. Even verderop is het kruispunt met de Wijttenbachstraat afgezet. De kans bestaat dat de bovenleidingen van de tram daar het begeven. Treinen, trams en bussen rijden niet meer en het weinige verkeer is ernstig ontregeld. Politie en hulpdiensten zijn overbelast.

Ook elders in Oost, andere stadsdelen en in Diemen slaat Eunice hard of nog erger toe. In Zuid worden een voetganger op de Aalsmeerweg en een Fietser op de Vrijheidslaan geraakt door een omgewaaide boom. In Diemen komt een vallende boom op het dak van een automobilist. De fietser en bestuurder overlijden ter plekke, de voetganger kort daarop in het ziekenhuis.

Eunice, de vierde storm van dit jaar, treft met op sommige plekken windkracht tien tot elf behalve Amsterdam ook de rest van Noord-Holland,  Friesland en Groningen. Dergelijke stormen komen zo’n eens in de vijf jaar voor in Nederland.