Volle bak gisterenmiddag tijdens de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal tijdens het EK tegen Polen in Eetcafé de Avonden. Veel vaste bezoekers uit Oost komen hier voetbal kijken, maar er waren ook nieuwe gezichten. Tevreden beschouwen de eigenaren J.P. en Michel samen met kok Nico en zoon Dani de wedstrijd na op deze maandagmorgen. Het barpersoneel draagt oranje shirts met de tekst: ‘Het wordt weer prachtig als in 88.’

Arie Martijn Schenk

Naast Oranje zendt het eetcafé in Betondorp alle wedstrijden van Ajax uit en dit was weer eens positieve opsteker vonden de vier mannen. “Ajax moet gelijk Weghorst vastleggen, want als hij nog een keer scoort, gaat hij naar Real Madrid” zegt eigenaar Michel.

Twee blinde poules vulden ruim 70 bezoekers gisteren in voor de wedstrijd. Een poule voor de eindwinnaar van het EK en een voor de uitslag tegen de Polen. ‘Voor elke wedstrijd hebben we een speciaal gerecht, zoals gisteren de Poolse EK Burger’, zegt kok Nico. ‘Vrijdag zullen we een Franse Burger aanbieden en als we verliezen een Chateau Migraine’, vertelt J.P. lachend.

In het eetcafé aan de Middenweg komen veel mooie herinneringen aan andere evenementen naar boven zoals de Johan Quiz en anekdotes over Michels en Cruijff. Vol goede moed kijken de mannen uit op de volgende wedstrijden tegen Frankrijk, alle vier denk ze aan een gelijkspel: 2-2, 0-0 en 1-1. Of het toernooi gewonnen wordt daar zijn de meningen over verdeeld in het café. ‘Eerst de volgende wedstrijd maar weer overleven, het is goed gepland op vrijdagavond 21.00 uur’, zegt Michel tevreden.