Home Overzicht Bijna 100 jaar oude woningen binnenkort gesloopt

Bijna 100 jaar oude woningen binnenkort gesloopt

0

De bijna 100 jaar oude woningen aan de Valentijnkade 4 -18 worden binnen afzienbare tijd gesloopt. Woningcorporatie Eigen Haard heeft dit besloten na onderzoek naar de technische staat van de woningen en kiest voor nieuwbouw boven renovatie.

Corrie Groen

Bij nieuwbouw zullen meer woningen worden gerealiseerd, die groter, beter ingedeeld, energiezuinig en gasloos zijn. Ook komt er een lift in het gebouw. Het nieuwbouwplan moet nog worden uitgewerkt. Voor de bewoners is een sociaal Plan gemaakt.

‘De technische staat van het gebouw is slechter dan wij dachten’, meldt Eigen Haard op haar website. ‘Een aantal woningen is zelfs zo slecht dat wij ze niet meer verhuren. Om de Valentijnkade volledig te renoveren en toekomstbestendig te maken is veel geld nodig. En de woningen blijven klein en zonder lift. Dat is niet waar Amsterdam en de Indische Buurt behoefte aan heeft. Bij nieuwbouw kunnen we iets meer en grotere woningen terugbouwen. Met goede plattegronden en energiezuinig.’

De huizen aan de Valentijnkade zijn in 1924 ontworpen door Joan Melchior van der Mey, een van de grondleggers van de Amsterdamse School. In de tachtiger jaren heeft groot onderhoud aan de huizen plaatsgevonden waarbij veel kenmerken van de Amsterdamse School zijn verdwenen.