Home Overzicht Bijna alles kan weer op anderhalve meter

Bijna alles kan weer op anderhalve meter

0

Het vaccineren tegen corona gaat hard. Er zijn al ruim 13 miljoen prikken gezet. Bijna 5 miljoen mensen zijn nu volledig gevaccineerd, ruim 4 miljoen mensen hebben hun eerste prik gehad. De besmettingscijfers en het aantal mensen dat met Covid-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen dalen nu snel. Daarom zijn minder maatregelen nodig. Vanaf 26 juni mag er weer meer.

Het coronavirus is nog niet weg. Daarom is het belangrijk dat iedereen zich aan de basisregels houdt. Ook als je een prik hebt gehad. Daarom blijft het advies vaak uw handen te wassen, 1,5 meter afstand van anderen te houden en blijf thuis en laat je testen bij klachten.

Er zijn geen regels meer voor het aantal bezoekers bij je thuis. Er zijn geen regels meer voor het aantal mensen in groepen, maar houd 1,5 meter afstand. Een mondkapje is alleen binnen verplicht op plekken waar 1,5 meter afstand houden niet kan. Bijvoorbeeld in trein of bus en op stations. Een mondkapje blijft ook verplicht op luchthavens en in vliegtuigen. En op middelbare scholen.

Je mag vaker naar kantoor voor je werk. Als je vier dagen werkt, mag je twee dagen naar kantoor. Houd ook daar 1,5 meter afstand, ook in de lift en de kantine.

De openingstijden van winkels, restaurants en theaters mogen weer langer open. Maar er gelden nog wel regels: In winkels of musea mag maximaal een bezoeker op 5 vierkante meter aanwezig zijn. Winkels mogen vanaf 26 juni na 22.00 uur alcohol verkopen.

In restaurants moet voldoende ruimte zitten tussen tafels. Ook in bioscopen en theaters moet er voldoende ruimte zitten tussen zitplaatsen. Je moet je naam achterlaten bij een bezoek en een gezondheidscheck is nodig.

Naar sommige evenementen kun je met een coronatoegangsbewijs. Bijvoorbeeld naar dansfeesten en festivals. De 1,5 meterregel geldt daar niet.