Home Overzicht Bijzondere bijeenkomsten tijdens Open Monumentendag op De Nieuwe Ooster

Bijzondere bijeenkomsten tijdens Open Monumentendag op De Nieuwe Ooster

0

Veel Amsterdammers weten het niet maar Amsterdam heeft maar liefst negen gemeentelijke begraafplaatsen. De grootste daarvan is De Nieuwe Ooster en die opent aanstaande zondag haar deuren voor de stad. Zondag 12 september is het Open Monumentendag op de begraafplaats met vier bijzondere, kleinschalige bijeenkomsten. Bij drie van de vier bijeenkomsten is nog plek.

12.00 uur  Lezing bij het Rijksmonumentale schrijversgraf van Potgieter door dichter en presentator Jos van Hest. Potgieter richtte in 1837 het invloedrijke tijdschrift De Gids op. Het grafmonument werd in 2014 gerestaureerd. Bezoekers ontmoeten elkaar bij de ingang van de begraafplaats en wandelen samen naar het graf. Daar staan stoelen gereed. Jos van Hest vertelt er over leven en werk van de schrijver en hij leest voor. Dat zorgt voor een wonderlijke ervaring: juist bij het graf van een schrijver voel je dat zijn woorden het vermogen hebben om voort te leven.

14.00 uur  Nu in de politiek opnieuw wordt gesproken over linkse samenwerking wordt, met een knipoog, een ‘rode wandeling’ gehouden. Onder leiding van gids Mariëtte Wijne komen deelnemers veel te weten over het leven en werk van socialisten van weleer. Wijne: ‘Ik ontdekte dat De Nieuwe Ooster en de SDAP, de voorloper van de PvdA, in hetzelfde jaar zijn opgericht: 1894. Zo ben ik gaan nadenken over de ‘rode’ graven op de begraafplaats, waaronder enkele Rijksmonumenten. Amsterdam heeft een rijke socialistische geschiedenis. Op De Nieuwe Ooster zijn de sporen duidelijk aanwezig, daar is veel over te vertellen.’

15.00 uur  Organist en dirigent Bram Biersteker speelde bijna veertig jaar op het orgel van de begraafplaats tijdens uitvaarten. Hij geeft uitleg over de historie van het orgel en vervolgens een miniconcert. Het orgel is een instrument waar niet alleen religieuze, maar ook licht klassieke en populaire muziek op gespeeld kan worden. Zo heeft het orgel van De Nieuwe Ooster sinds 1940 vele generaties geraakt door de mooie warme klank. Van Bach tot Andrea Bocelli, van Vera Lynn tot Paul de Leeuw, het orgel kan klinken als een draaiorgel en ontroeren als een kerkklok.

Vanwege de corona maatregelen is er een beperkt aantal plaatsen. Reserveren kan via [email protected]