Home Kunst Binnenhof in de Indische buurt

Binnenhof in de Indische buurt

0

Het is een protest met de van koloniale ideeën gedrenkte Vlisco doeken op het Middeleeuwse ademde Binnenhof. Op de  tentoonstelling in de Waaierschool zijn doeken te zien waarop Netty Gelijsteen een contactafdruk van de Binnenhofsteentjes heeft gemaakt op zwarte- en gekleurde Vlisco doeken. Deze heeft ze gemaakt in 2004 als protest tegen de politieke wending over ‘buitenlanders’ van Balkenende II. 

Tentoonstelling van Netty Gelijsteen in de Waaierschool in de Indische Buurt is te zien tot 28 februari.

Op de beroemde steentjes van het Binnenhof waar onze parlementariërs zoveel schreden hebben gezet, heeft Netty over een afstand van 200 meter plastic vastgezet. Hierop worden felgekleurde Afrikaanse stoen, afgewisseld met zwarte stoen, gelegd waarna er een roller met witte inkt overheen gaat. Zo ontstaat een zogenaamde ‘rubbing’, een afdruk die valt te vergelijken met een stukje papier dat op een muntje wordt gelegd waarna met een potlood zachtjes een beeld op het papier wordt gekrast.

De Afrikaanse stoen die gebruikt worden in het kunstwerk zijn van het Helmondse textielimperium Vlisco; Fentener van Vlissingen. Vlisco produceert al sinds 1846 batikstoen, speciaal voor de Afrikaanse markt. Het product is zo duur dat het een statussymbool is geworden in verscheidene Afrikaanse landen. Gelijsteen wil door gebruik te maken van deze stoen tegelijkertijd protesteren tegen het koloniale gedrag van dit oerHollandse bedrijf.

De tekeningen die Gelijsteen hiervoor heeft gemaakt, zijn blind getekend. Een techniek waarbij de maker tijdens het tekenen naar het onderwerp kijkt en niet naar wat wordt getekend. Omdat de gebruikte blindtekeningen zoveel mogelijk live op de overheadprojector zijn gemaakt, ziet de geportretteerde de tekening eerder van de maker. Met deze geborduurde doeken kan Gelijsteen zelf bepalen wie en wat er gebeurt op haar Binnenhof. Zo hebben Areth&Stacey, Jerey&Quinsey, de genodigden-, niet
genodigden- en de ceremonie van het Keti Koti een plek gekregen.

Te zien tot 28 februari in de Waaierschool, Obiplein 115 hs. Op maandag, woensdag en vrijdag van 11.00 tot 15.00 uur is Netty aanwezig [email protected]