Home Overzicht Inwoners Oost gelukkig met hun buurt

Inwoners Oost gelukkig met hun buurt

0
De overlast door vervuiling is toegenomen.

Volgens het onderzoek Wonen in Amsterdam zijn inwoners van Oost tevreden met hun buurt. Bovenaan staat Centrum-Oost met een waardering van 8,1. Watergraafsmeer scoort een 8. Ook de bewoners van Zeeburg zijn tevreden, zij waarderen hun wijk met een 7,8. Minst tevreden zijn de inwoners van IJburg en Oud-Oost. Zij gaven een 7,6.

Uit het jaarlijks onderzoek van de gemeente en de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties blijkt dat Amsterdammers tevredener zijn over hun woonsituatie dan in 2019. Koploper in Amsterdam is Oud-Zuid met een 8,3. Wijken in Noord, Zuidoost en in Nieuw-West doen het met cijfers tussen 6,5 en 7,6 iets minder goed. Onderaan de lijst staat Osdorp met een 6,4.

Het gemiddelde cijfer in de stad is een 7,6, een stijging van 0,1. Een van de oorzaken hiervan is de coronacrisis, waardoor inwoners meer aan huis gebonden zijn. De tevredenheid onder inwoners van Burgwallen-Oude Zijde steeg met bijna 1 procent het meest. De buurt was veel rustiger doordat toeristen wegbleven vanwege de pandemie. Om dezelfde reden zijn inwoners van Centrum-Oost hun woonomgeving meer gaan waarderen. De overlast door verhuur van woningen aan toeristen nam daar aanzienlijk af.

Grootste ergernis bij Amsterdammers is afval op straat. In Oost scoort geen buurt op dit punt hoger dan een 6,  Oud-Oost haalt slechts een 4,5. De hoeveelheid afval op straat in Oost en andere stadsdelen nam afgelopen twee jaar enorm toe. Ook dit is een gevolg van de pandemie die mensen thuis houdt. Tweede bron van ergernis in Oost en de rest van Amsterdam is geluidsoverlast.