Home Overzicht Volgend jaar zelfrijdend vervoer op Marineterrein?

Volgend jaar zelfrijdend vervoer op Marineterrein?

0

Een zelfrijdend busje met de naam Olli gaat mogelijk in 2020 op en rond het Marineterrein rijden. Het busje is volledig elektrisch en kan per rit acht reizigers vervoeren. Met behulp van een slimme sensor op het dak scant Olli continu zijn omgeving. Daarmee registreert het veranderende verkeerssituaties, kan daar vervolgens op reageren en ervan leren.

Het doel van de test is om te onderzoeken of een autonoom voertuig werkt in de stad: wat zijn de effecten op de verkeersveiligheid, hoe reageert Olli op andere weggebruikers en in welke mate kan Olli concurreren met bestaande vervoersmiddelen? Daarnaast wordt onderzocht welke invloed zelfrijdend vervoer heeft op bewoners. Durven mensen het al aan om in een zelfrijdend busje te stappen? Kunnen bepaalde bevolkingsgroepen (mensen met een beperking, ouderen, kinderen) er extra baat bij hebben?

Olli gaat rijden tussen de bushalte bij de hoofdingang van het Marineterrein op de Kattenburgerstraat en de tramhalte bij het Bimhuis op de Piet Heinkade. Op de route zijn twee haltes op het Marineterrein.