Op een paar kilometer fietsen vanuit Amsterdam vind je ze nog altijd: boeren met koeien. De melk die ze produceren gaat grotendeels naar de zuivelindustrie. Melkboer MOMA verkoopt biologische zuivel uit de regio direct aan Amsterdammers, zoals vroeger. De melkboer rijdt elke zaterdag door Oost, met stops in onder meer bij Hartog’s volkorenbrood op de Wibautstraat, op het Javaplein en Winkelcentrum Brazilië.

Richard Mooiyman

I n de Linnaeusstraat op de hoek van de Pretoriusstraat staan de eerste, vaak vaste, klanten al te wachten als het busje van Willemien van MOMA arriveert. Vanuit het busje ze verkoopt lokale zuivelproducten. Leverancier is biologische boerderij De Groene Griffioen in Weesp. Ruim vijftig Montebéliarde koeien leveren rauwe melk, waarvan op de boerderij kaas, volle melk, yoghurt, ayran en hang-op wordt gemaakt. In de herfst en de winter is er ook chocolademelk,

Op de verkoop wordt bijna geen winst gemaakt, vertelt Willemien, terwijl zic meer klanten aandienen. Vooral belangrijk is het verhaal achter de zuivel. MOMA staat voor More Than Milk Amsterdam. Doel is om weer bruggen slaan tussen boer en burger, aldus Willemien. De inzet is om boer en stedeling samen te laten werken aan een gezond landschap en voedselsysteem.

Geen anonieme melk

In een straal van 12 kilometer vanaf Amsterdam produceren ruim 200 boeren bijna 1.500.000 liter melk per week, aldus MOMA. Genoeg om heel Amsterdam van zuivel te voorzien, maar minder dan een half procent gaat direct naar de stad. ‘Eentonige en anonieme melk leidt via grote fabrieken tot een eentonig en anoniem landschap’, zo stelt MOMA.

Ventroute in Amsterdam

Dat moet anders, vindt de melkboer. Het idee is dat Amsterdammers weer meer producten uit de regio gaan kopen. De ventroute door de stad – behalve Oost worden ook Noord, Zuid en West aangedaan – is ook bedoeld om stad en platteland weer dichter bij elkaar te brengen.

Koffiezaken

MOMA levert ook rechtstreeks aan koffiezaken. Het hoge eiwitgehalte van de melk leent zich goed voor opschuimen. De melk laat ook een filmpje achter in de mond dat een goede drager is voor de notige en zurige smaken van koffie, aldus MOMA.

Iedere zaterdag in Oost

09.30 tot 10.30 uur Wibautstraat (ter hoogte van Hartog’s volkorenbrood)
11.00 tot 12.00 uur Linnaeusstraat (hoek Pretoriusstraat)
12.30 tot 13.30 uur Christiaan Huygensplein
14.00 tot 15.00 uur Javaplein
15.15 tot 16.15 uur Winkelcentrum Brazilië

Ook bij Eriks Delicatessen op het Beukenplein zijn de producten van MOMA verkrijgbaar.