Passeer je op de Levantkade Gallery Bisou, dan wekt dat meteen nieuwsgierigheid op. Binnen zie je vintage meubelen, schilderijen, litho’s, keramiek en houtobjecten. Het heeft niet de gebruikelijke uitstraling van een galerie, maar meer iets van: zo kan het thuis ook. Dat is ook de bedoeling van eigenaar Julien Rademaker.

Lida Geers | Julien Rademaker en Lida Geers

Julien is van origine grafisch ontwerper, hij studeerde in 2000 af aan de kunstacademie in Den Haag. ‘Daarna heb ik gewerkt voor een bureau. Na vijf jaar vond ik het genoeg en besloot ik dat het tijd was om iets anders te gaan doen en meer mijn hart te volgen. Ik heb na 2005 eerst nog zo’n zes jaar gefreelancet als artdirector en ben in 2011 met de blog Gevonden op Marktplaats begonnen.

Pascal Duval, Sunday Breakfast (2022).

Vroeger deed ik alles in 2D, maar toen ik mijn blog was begonnen, had ik de kans om styling- en artdirection-opdrachten te doen waarin ik mijn ideeën ook in fysieke omgevingen kwijt kon. Ik stroopte Marktplaats af, en alles wat ik interessant vond, plaatste ik door naar de website. Naar aanleiding hiervan kreeg ik van de Volkskrant de ruimte om iedere week een column te schrijven. Dat had weer tot gevolg dat ik pop-upwinkels opzette, onder de naam Gevonden op Marktplaats Salon. Na drie pop-upwinkels, waarvan één in Loods 6, ben ik ermee gestopt en heb ik het concept aan Marktplaats verkocht. Weer tijd om iets nieuws te beginnen.’

Combinatie kunst en vintage

Julien probeert onverwachte elementen zo te combineren dat ze elkaar versterken. Dit is volgens hem een intuïtief proces waarbij hij zich niet laat hinderen door wat gangbaar is. Het is het resultaat dat telt, ongeacht de ingrediënten. Door zijn unieke manier van combineren wordt hij regelmatig gevraagd voor interieurprojecten, waaronder een appartement en Sony Music in Amsterdam, HEM in Zaandam en Troppo Giovane Bottle Shop. Wat de kunst betreft verzamelt en koopt hij wat hij mooi vindt en daarnaast behartigt hij de belangen van een aantal kunstenaars.

‘Kunst is belangrijk in deze tijd van polarisatie’

Een van de eerste kunstenaars waarmee hij ging samenwerken is Faan Olgers. ‘Faan noemt zichzelf constructeur’, vertelt Julien. ‘Hij is vierenzeventig en werkt vijf tot zes dagen in de week in Loods 6 aan zijn bijzondere objecten. Hij maakt houtdrukken, objecten van hout en uitsneden van papier en olieverf. Het bijzondere van zijn werk is dat het vaak niet is wat je denkt dat het is. Een vernuftige toren, opgebouwd uit losse elementen, blijkt bijvoorbeeld een zelfportret.’ Om dat te laten zien haalt Julien bij een van de kunstwerken voorzichtig een deel eruit. Het kunstwerk blijkt uit verschillende losse elementen te bestaan, die allemaal naadloos in elkaar passen. Heel mooi!

Kumi Sugaï

Een van de kunstenaars van wie hij over de hele wereld werk op veilingen koopt, is de Japanner Kumi Sugaï (1919-1996). Kumi Sugaï, schilder en graficus, behoorde tot de eerste groep baanbrekende Japanse kunstenaars die westerse schilderstijlen overnamen. Gedurende zijn hele leven bleef hij steeds zijn stijl veranderen. Julien stelt met trots dat hij een van de grootste collecties heeft van het grafische werk van Sugaï. ‘Ik koop alleen maar werk dat ik zelf mooi vind. Ik kijk dus niet of het in de mode is, of dat het trendy is. Het werk van Sugaï spreekt me aan omdat
het grafisch enorm krachtig is.

De composities, kleuren en vormen zijn door de jaren veranderd, maar de poëtische eigenschappen van het werk zijn altijd overeind gebleven. Hij kon het alledaagse vangen en bijzonder maken. Zo zie je in veel van zijn latere werken zijn liefde voor zijn Porsche Carrera en het racen doorschemeren: abstracte weergaves van verkeersborden, stoplichten, wegafsluitingen, stippellijnen.’

Kunst kan ontroeren

In september 2020, midden in de coronatijd, opende Julien de galerie. Hij kreeg de aanbieding om de ruimte aan de Levantkade op het KNSM-eiland te huren, omdat Levant Kunstenaarsbenodigdheden ermee stopte. Hij zag de kans om zijn droom waar te maken en greep die met beide handen aan. Julien: ‘Ik ben superblij dat ik hier zit. Ik heb mooi uitzicht en het is echt een fijne plek om te werken. Als mensen langslopen, blijven ze vaak even staan om naar binnen te kijken.’

Julien vindt het belangrijk om kunst om zich heen te hebben, helemaal nu. ‘Kunst kan je ontroeren, het maakt je wat zachter en misschien begripvoller. Dat is heel belangrijk in deze tijd van polarisatie.’ Julien voelt zich door de manier waarop hij werkt meer een kunstenaar dan een galeriehouder. ‘Bisou staat voor het Franse woord kusje.’ Lachend: ‘Kunst is een kusje op je wang.’ Hij hoopt dat meer mensen het zo zullen ervaren als ze eens een kijkje in de galerie komen nemen. Vanaf 18 juni is er de expositie Wildfower met werk van Pascal Duval. Te bezoeken op zaterdag van 13.00 tot 18.00 uur en op afspraak.

www.bisougallery.com