Home Duurzaam Blauw-groene daken beginnen in Oost

Blauw-groene daken beginnen in Oost

0
Het blauw-groene dak van een gebouw op het Marineterrein.

De gemeente stelt een half miljoen euro subsidie beschikbaar voor particulieren die slimme blauw-groene daken willen aanleggen. Naar verwachting wordt deze maand het eerste dak aangelegd op de gebouw van de Hogeschool van Amsterdam in Oost.

Duurzaam | Anne-Mariken Raukema

Blauw-groene daken zijn slim omdat ze een onderling verbonden systeem van waterberging hebben. Daarmee worden wateropslag en –afgifte aangepast aan de weersomstandigheden. Wanneer het hard regent wordt het water opgevangen. Daarmee verdwijnt het niet het riool in en raakt dat niet overbelast. Bij droogte wordt het water juist vrijgegeven, kan het verdampen en krijgen de planten op het dak genoeg water. Zo dragen deze daken bij aan de voorbereiding op extreme weersomstandigheden ten gevolge van de klimaatveranderingen.

Het half miljoen is beschikbaar gesteld door het stadsbestuur (ca. € 100.000) en de Europese Unie (ca. € 400.000) samen. Amsterdam kent ongeveer 12 vierkante kilometer plat dak. Het is de bedoeling dat 10.000 vierkante meter aan slimme daken op sociale huurwoningen wordt gelegd. Dat is 2.000 vierkante meter op de daken van particuliere woningen waardoor het aantal vierkante meter op corporatiewoningen 8.000 is.

Sociale woningbouw
Het project Resilio is opgetuigd om de 10.000 vierkante meter aan slimme daken op corporatiewoningen te realiseren. Hierin wordt samengewerkt tussen de gemeente, Waternet, HvA en VU, woningcorporaties (Stadgenoot, De Alliantie en De Key) en milieuorganisaties als Polderdak en Rooftop Revolution. Er is een geslaagde proef gedaan op het Marineterrein. In april wordt het eerste dak op een gebouw van de HvA gelegd en in augustus volgen corporatiewoningen onder meer in Kattenburg, Oosterparkbuurt en Indische Buurt.

Particulieren
Huiseigenaren kunnen een beroep doen op de subsidie als zij een plat dak hebben van minstens 200 vierkante meter. Pas dan wordt het grootste effect van slimme waterberging bereikt. ‘Iedereen met een groot dak mag meedoen’, aldus de voorlichter. ‘Het aantal individuele particulieren met zo’n groot plat dak is echter gering. VvE’s en woningcorporaties die niet aan het project meedoen, vallen ook onder de groep particulieren. Maximaal 75 procent van de kosten wordt vergoed.’