Ivo Janssen, vermaard Bachvertolker, woont en werkt in een bijzondere boot aan de Wittenburgergracht, tegenover de Oosterkerk. De concerten die hij daar gaf, werden altijd goed bezocht, maar hij heeft nu besloten z’n boot te verkopen.
Anne-Mariken Raukema
In augustus verleden jaar besteedden zowel Het Parool als de Volkskrant aandacht aan het feit dat Janssen (1963) noodgedwongen besloot te stoppen als concertpianist. De ziekte van Dupuytren (het bindweefsel tussen handen en vingers verhardt) begon hem steeds meer parten te spelen. Het was niet meer mogelijk om grote akkoorden te spelen.
De boot is een bijzonder object – niet alleen in makelaarstermen. Groot, robuust en herkenbaar. Een houten opbouw, zonnepanelen en sedum op het dak. In 1940 gebouwd als munitieboot van beton, omdat hout schaars was.
Wie er een keer een concert gezocht, vergeet de boot nooit meer. Een drijvende concertzaal met een grote vleugel, met de merkwaardige naam ‘Janssenbeton’.
Zelf verbouwde hij de oude munitieboot om tot muziekzaal. Dat betekende handmatig heel veel beton weghakken. Ruim tien jaar woonde en werkte Janssen op de boot. Hij zou er meer dan honderd concerten geven; evenveel keren speelde hij in het Concertgebouw, als een van de betere Bach-vertolkers van ons land en van zijn generatie.
De geplande reeks concerten is – net als alle andere (culturele) bijeenkomsten uitgesteld, niet afgelast. Zelf ziet Janssen drie scenario’s. Geen van deze drie opteert voor vertrek met de noorderzon na verkoop van de dure boot (vraagprijs € 1.275.000 vrij op naam) en recette van zes uitverkochte, maar niet- uitgevoerde concerten.
De eerste is verkoop van de boot aan een mecenas, een cultuurliefhebber die bereid is de oplevering lang genoeg uit te stellen, zodat Janssen zijn concerten alsnog kan geven. De tweede gaat een stap verder: nog een serie van zes concerten daarna. In de derde optie wordt de boot voorlopig niet verkocht en kan Janssen de zes inhaalconcerten alsnog geven.
De haalbaarheid van beide eerste opties is de vraag. Afhankelijk van de hoeveelheid geld en het aantal cultuurliefhebbers. De eerste kijkers hebben zich inmiddels gemeld.