Home Dwars nieuws Bleekselderij niet aan te slepen

Bleekselderij niet aan te slepen

0

Onze buurt kent vele specialiteitenwinkels. De eigenaren barsten van het enthousiasme en de kennis over de producten die ze verkopen. Alle reden om daar eens een kijkje te nemen. Deze keer: natuurvoedingswinkel Ekodis.

Wim Crezee | Dwars

Als je oppervlakkig kijkt, zou je kunnen denken dat Ekodis een supermarkt is zoals alle andere. Ze verkopen er alles, food- en nonfoodproducten, van citroenen tot afwasmiddel, van geitenmelk tot een rijke variatie aan thee. ‘Onze specialiteit is dat alle producten milieuvriendelijk zijn,’ zegt Jan van Riel, die meer dan 30 jaar geleden de winkel oprichtte. ‘We kennen de producenten van onze biologische producten en weten dat het eerlijke handel is. Onze producenten komen zo veel mogelijk uit de buurt, zodat de hoeveelheid voedselkilometers laag blijft.’

Bij de inkoop let Jan scherp op het Eko-keurmerk, waarmee het gebruik van synthetische of chemische bestrijdingsmiddelen buiten de deur blijft. In de praktijk is dat niet altijd makkelijk. Laatst nog hing er een inkoper van Palestijnse dadels aan de lijn. Zo op het oog een prima product, maar het Ekokeurmerk was afwezig – daar had de Palestijnse boer geen geld voor. Wat te doen? In een laboratorium eens testen op de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen?

Bij onze producten worden de granen fijngemalen met een molensteen

Natuurlijk, grootgrutters als Albert Heijn hebben ook steeds meer biologische producten in hun schappen. ‘Maar bij hen draait het uiteindelijk toch om geld en winst, en dat zet vroeg of laat het keurmerk onder druk,’ zegt Jan. Hij is trots op z’n onafhankelijkheid. ‘We zitten niet vast aan een keten. Daardoor zijn we vrij om te bepalen wat we inkopen. Dat is onze kracht.’

Wat hij zelf lekker en gezond vindt? Tja, dat is moeilijk te zeggen. Verse groenten zijn heel belangrijk. Volkorenrijst is heel goed voor je darmen en je ontlasting want het schraapt je lichaam als het ware schoon. Thee met kurkuma, gember of brandnetel is geneeskrachtig – zo kan hij nog wel een tijdje doorgaan. ‘Ik praat veel met producenten, maar ook met diëtisten en huisartsen die hier langskomen. Zo bouw je in al die jaren aardig wat kennis op.’

Ook op het gebied van gezonde voeding zijn er hypes en trends. De afgelopen jaren was daar de avocado, die veel gezonde vetten bevat. De laatste tijd duikt opeens de bleekselderij op. Dat is niet aan te slepen. Veel klanten gebruiken de selderij voor in een smoothie. En vanwege het coronavirus lopen knoflook en gember heel hard. Het zou de weerstand tegen het virus positief beïnvloeden.

‘Je hebt mensen die bijna dwangmatig drie avocado’s per dag eten. Tja, je moet het ook een beetje ontspannen houden denk ik dan,’ relativeert zoon Maarten van Riel die ook al weer 20 jaar meedraait in de zaak. ‘Ik geloof in variatie in je voeding. En ik denk dat je niet te veel producten moet eten die eindeloos verwerkt zijn in de fabriek. Neem een basisproduct als meel. Bij fabrieksmeel worden de granen platgewalst en verhit. Beetje gist en suiker erbij en je hebt een zoveelste bakmix. Heel lang houdbaar, maar de voedingswaarde is nagenoeg nul. Bij onze producten worden de granen fijngemalen met een molensteen. Dan blijven de vetten en oliën van de graankorrel nog behouden. De houdbaarheid van het meel is beperkt, maar de voedingsstoffen blijven zoveel mogelijk intact. Versheid van voedingsproducten is niet zomaar een kreet.’

Ekodis, Beukenplein 73. Open van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 19.00 uur, zaterdag van 08.00 tot 18.00 uur en zondag van 10.00 tot 18.00 uur.