Home Dwars nieuws Dwars en oost-online werken nog nauwer samen

Dwars en oost-online werken nog nauwer samen

0

Lokaal nieuws is belangrijk. Iedereen wil weten wat er in zijn buurt gebeurt. Twee buurtmedia werken steeds nauwer samen
in Oost. Dwars door de buurt brengt het nieuws in de brievenbus, oost-online brengt actueel nieuws en informatie thuis en onderweg op het beeldscherm.

Martien van Oorsouw en Rose Bartholomé

Al jaren plaatst oost-online de inhoud van Dwars op de site, zowel als artikel als in PDF, zodat de lezer de krant ook op het internet kan bekijken. Oost-online is al meer dan vijftien jaar het digitale platform met nieuws en informatie voor mensen die wonen en werken in het oostelijk deel van de stad. Net als Dwars wordt oost-online gemaakt door vrijwilligers die hart hebben voor hun buurt.

‘Het belang van lokale media wordt steeds groter’

De buurt
Stan Polman, de oprichter van oost-online: ‘Het is mooi dat we al heel lang samenwerken. De politiek is, na het instellen van de stadsdeelcommissie, verder van de bewoners af komen staan. Daarom wordt het belang van onafhankelijke lokale media steeds groter. Mensen kunnen snel digitaal reageren op artikelen die in Dwars en op oost-online verschijnen.’

Arie van Tol, hoofdredacteur van Dwars door de buurt, vult aan: ‘Nieuws en verhalen uit je eigen buurt zijn meer dan ooit populair bij bewoners. In de geglobaliseerde wereld zoeken velen naar een vorm van lokale identiteit. Amsterdammer zijn, bewoner van de Dapperbuurt, of van Betondorp, dat is iemand graag. En als ie er over kan lezen, op papier of digitaal, is dat helemaal mooi.’ Martien van Oorsouw, oud-hoofdredacteur van Dwars, is in een vroeg stadium bij oost-online betrokken geraakt. Hij zocht naar mogelijkheden om de digitale bereikbaarheid van de buurtkrant te vergroten. Het besluit de krachten te bundelen was snel genomen: Dwars ging op digitaal gebied samenwerken met oost-online.

Na verloop van tijd ontstond bij Dwars de behoefte om, naast de artikelen en de krant, informatie over de organisatie ook digitaal toegankelijk te maken. Dat was het moment om een commissie uit te laten zoeken op welke manier dit het beste gedaan kon worden: via een eigen site, via oost-online of via een andere partij die zich inmiddels had aangeboden. Na het wegen van de mogelijkheden viel het besluit om de samenwerking met oost-online te intensiveren.

De website
Als je www.dwars-online.nl intoetst, vind je alles van Dwars bij elkaar: de verschijningsdata, wie de mensen zijn die Dwars maken, hoe je de redactie kunt bereiken, wat het kost om te adverteren en hoe je vriend kunt worden. En natuurlijk de informatie over de maandelijkse talkshow Dwars door Oost in de Jungle. In het uitgebreide archief zijn alle kranten vanaf 2014 te vinden. Het gebied dat oost-online bestrijkt is ruimer dan dat van Dwars.

De site richt zich op het nieuws en de ontwikkelingen in het gebied tussen Amstel en IJ. En oost-online is actueel, elke dag kun je er wel vers nieuws vinden. Je vindt er het nieuws uit de buurten, achtergrondverhalen en een uitgebreide agenda. In één oogopslag zie je per dag welke voorstellingen, vergaderingen, cursussen en andere activiteiten er zijn. In de meeste gevallen is uitgebreide aanvullende informatie beschikbaar. Los daarvan is er een overzicht van exposities in musea en galeries te vinden. Door de bezoekers wordt de agenda bijzonder gewaardeerd.

De mensen
Net als bij Dwars zijn bij oost-online mensen verenigd die nieuws verzamelen, een rubriek voor hun rekening nemen, fotograferen, artikelen schrijven en/of redigeren. Het digitale oost-online biedt mensen bovendien de mogelijkheid om video’s te maken die op www. oo-tv.nl te zien zijn. Op die site staan ook opnames van de maandelijkse talkshow die Dwars organiseert samen met oost-online. Verder zijn erop te vinden de podcast van Geluiden van Oost, de items van IJburg-tv en artikelen uit het Geheugen van Oost.

Alles in Dwars en op oost-online wordt geschreven en in beeld gebracht onder het motto ‘liefdewerk oud papier’. De beloning is plezier in het werk en betrokkenheid bij de mensen en activiteiten in het deel van de stad waar je woont of werkt. Het is een plezierige manier om kennis te maken met mensen die vanuit hun professie of hobby in de redactie actief zijn.

Geld
Stan Polman: ‘Zoals je ziet hebben Dwars en oost-online veel overeenkomsten. Samenwerking is alleen maar logisch. Ik ben met oost-online begonnen omdat ik lokaal nieuws belangrijk vind. Oost-online is onafhankelijk, zonder storende advertenties of verplichtingen aan subsidiegevers. Opbrengsten uit advertenties en subsidies zijn er dus niet. We denken wel na over manieren om de continuïteit van oost-online te waarborgen. Daar is geld voor nodig.’

Arie van Tol: ‘Voor Dwars is subsidie belangrijk. Dat we maar weinig advertenties hebben is een keuze, we willen geen commerciële afhankelijkheid. Maar het aanvragen van de structurele jaarlijkse subsidie is ook een keuze. De lokale overheid hoort het maatschappelijke belang van lokale media te herkennen en erkennen. Ook met enige financiële ondersteuning. Die is met name nodig voor het drukken en bezorgen, want verder gebeurt alles vrijwillig.’

Cursussen In het streven het platform in woord en beeld beter te maken organiseert oost-online cursussen, zoals Journalistiek schrijven, foto en video en social media. De cursussen worden gegeven door professionals. Door de coronacrisis is de derde cursus journalistiek schrijven nog niet afgerond. Een vierde editie is op komst. Ook is een nieuwe cursus journalistiek fotograferen met de smartphone in voorbereiding. Met de cursus kun je aan de slag bij Dwars en oost-online.