Home Groen Blijvend eerbetoon voor landschapsarchitect L.A. Springer op De Nieuwe Ooster

Blijvend eerbetoon voor landschapsarchitect L.A. Springer op De Nieuwe Ooster

0

Op het voorplein van begraafplaats De Nieuwe Ooster staat sinds vorige week een bronzen borstbeeld van L.A. Springer (1855-1940). De landschapsarchitect liet zijn sporen na in Amsterdam Oost en in de rest van het land, maar van hem was nog nergens een monument. Daarin is nu verandering gekomen.

Het beeld is gemaakt door beeldend kunstenaar Harriët Jellema. Nu kijkt Springer voor altijd uit over de entree van zijn meesterwerk De Nieuwe Ooster, in de richting van de twee andere Springer parken in Oost. De bomenman van de begraafplaats, Johan Mullenders, nam vorig jaar het initiatief om het beeld tot stand te laten komen. De bestuurscommissie Oost nam de financiering van het beeld voor haar rekening. Stichting Arboretum De Nieuwe Ooster zorgde voor de sokkel.

Springer volgde zijn opleiding deels in park Frankendael, ontwierp het Amsterdamse Oosterpark in 1891 en zijn meesterstuk, de Nieuwe Oosterbegraafplaats, in 1892. De Nieuwe Ooster is inmiddels een Rijksmonument. De begraafplaats, als landschappelijk wandelpark ontworpen, is een van de weinig plekken in Nederland waar de oorspronkelijke stijl van Springer herkenbaar is. Kenmerkend zijn de slingerende paden en doorzichten.

Ook elders in het land ontwierp Springer prachtige parken in Engelse landschapsstijl, zoals een deel van de tuin van Paleis Soestdijk en Thijsse’s Hof in Bloemendaal.