Home Overzicht Bloemen van Lilianne Ploumen voor team Zeeburg

Bloemen van Lilianne Ploumen voor team Zeeburg

0

Netwerkagent Karim en zijn collega’s zijn vrijdagmiddag door Lilliane Ploumen verrast met een bos bloemen. De PvdA-leider prijst de agenten voor hun adequate optreden eind januari, waardoor verdere escalatie van de rellen op de Molukkenstraat werd voorkomen.

Terwijl Karim het boeket krijgt overhandigd, benadrukt hij dat vooral door goede samenwerking tussen welzijnsorganisaties en de politie de rust in de Indische Buurt zo snel terugkeerde. ‘We doen het niet alleen. We zijn een team.’ Eerder werden na het ingaan van de avondklok rellen op het Iepenplein voorkomen. Sociaal werkers ontvingen berichten over platforms die opriepen daar een ‘war’ te beginnen. Ze stelden jongeren- en vrouwenorganisaties en moskeeën meteen op de hoogte en waarschuwden de politie.

Berichten op sociale media om de dag daarop te gaan rellen op de Molukkenstraat werden niet tijdig opgevangen. De onrusten begonnen met harde knallen en ander vuurwerk. Jongeren uit de buurt hingen rond op de kruising van de Molukkenstraat en de Insulindeweg. Voor het ingaan van de avondklok sommeerde de politie de jongeren naar huis te gaan, waarop de situatie escaleerde. De relschoppers vochten en gooiden stenen naar de politie, die het kruispunt schoonveegde. De politie en ME bleven de hele avond en nacht paraat.

De dag daarop overlegden jongerenwerkers, buurtorganisaties, moskeeën, vrouwengroepen en de politie om nieuwe escalaties te voorkomen. Karim speelde hierin een centrale rol. Hij is trots op de ouders van de jongeren. ‘We zijn met ze gaan praten. Veel van hen hadden geen flauw idee dat hun kinderen gisteren mogelijk aanwezig waren bij de ongeregeldheden en hielden de avonden daarop hun kinderen binnen of kwamen ze halen.’

Naar aanleiding van de rellen nodigde Moskee Al-Kabir de hulpdiensten in Oost dezelfde week uit voor een onlinegesprek met jongeren. Stadsdeelvoorzitter Maarten Poorter was ook te gast. Insteek van het gesprek was samen de handen ineen te slaan om de stad veilig te houden. Deze aanpak bleek succesvol, nieuwe ongeregeldheden bleven uit.

Lilianne Ploumen heeft grote waardering voor alle inzet en vond het een mooie aangelegenheid team Zeeburg op bureau Balistraat in het zonnetje te zetten met een bloemboeket.