Home BoekvandeWeek Boek van de Week | Anne van het Eiland van L.M. Montgomery

Boek van de Week | Anne van het Eiland van L.M. Montgomery

0

Boek van Week 31

Roodharige meisjes in jeugdboeken zijn goed vertegenwoordigd. De personages zijn vaak eigengereide, mondige, dappere protagonisten die graag van de gebaande paden afwijken. Je kunt denken aan de Rode prinses van Paul Biegel, Ginny Wemel uit Harry Potterreeks en natuurlijk Pippi Langkous van Astrid Lindgren. Wat veel mensen in Nederland niet weten is dat Astrid Lindgren haar wereldberoemde personage inspireerde op een ander roodharige personage uit de boeken van haar jeugd namelijk Anne van Het Groene Huis. Anne Shirley Cuthbert is een elfjarig weesmeisje, een enorme kwebbelkous met lange rode vlechten die per vergissing terecht komt op de boerderij van Matthew en Marilla Cuthbert. Ze mag blijven op de boerderij en iedereen in de omgeving van Het groene Huis raakt betoverd door het innemende en fantasierijke meisje.

Van Anne van het groene Huis werden sinds de eerste druk in 1908 miljoenen exemplaren over de hele wereld verkocht. De Canadese L.M. Montgomery schreef uiteindelijk acht delen over Anne waarvan eigenlijk alleen de eerste twee delen jeugdboeken zijn. Pre corona-tijd ontving het Canadese Prins Edward eiland elk jaar miljoenen toeristen die het betoverende Avonlea willen bekijken, de plek waar hun heldin opgroeit en volwassen wordt. In Nederland genereert Anne van Het groene Huis een mindere populariteit dan in het buitenland. Geheel onterecht want wie begint aan deze serie kan niet meer stoppen en wordt verliefd op Anne die net als Pippi soms teveel in haar eigen fantasieverhalen gelooft. Waar Pippi Tommie en Annika heeft als boezemvriendinnen heeft Anne, Diana en Gilbert met wie ze allemaal avonturen beleeft.

In 2016 verscheen er naar dertig jaar bij uitgeverij Karmijn een nieuwe vertaling in het Nederlands van Anne Van het Groene huis. Het jaar daarop volgde deel twee, Anne van Avonlea. Voor deel drie Anne van het eiland heb ik lang geduld moeten hebben, maar eindelijk verscheen deze zomer het langverwachte boek.

Anne is inmiddels 18 jaar en een nieuwe fase breekt in haar leven aan. Ze mag studeren aan Redmond College en gaat op kamers. Het betekent voor Anne dat ze de vertrouwde bewoners Marilla en mevrouw Lynde voor  langere tijd achter zich moet laten, en het is eerst best wennen in de grote stad. Gelukkig zijn er wat vertrouwde gezichten op Redmond en maakt ze snel nieuwe vriendinnen. Gilbert studeert er ook, en het duurt niet lang of hij maakt zijn diepere gevoelens voor Anne kenbaar. Maar Anne voelt niets voor Gilbert behalve  vriendschap, en bovendien, ze is net de man van haar dromen tegengekomen!

Uitgeverij Karmijn heeft met de nieuwe vertalingen ervoor gezorgd dat weer een hele nieuwe generatie opgroeit met naar mijn idee het leukste roodharige meisje uit de jeugdliteratuur. Als ik eerlijk ben is Anne niet alleen leuk als je een twaalfjarige meisje bent. In mijn optiek zou iedereen aan deze serie moeten beginnen. Anne zorgt er voor dat ze bij alle lezers, zowel jong en oud een lacht op het gezicht tovert. Dat alleen al maakt de serie zeer de moeite waard om te lezen.

_____

Anne van het eiland is geschreven door L.M. Montgomery
is vertaald door Hannie Tijman
en verschenen bij uitgeverij Karmijn.
Lisa Fase is boekverkoper bij Java Bookshop, Javastraat 145