Home BoekvandeWeek Boek van de Week ‘Dat soort vrienden’ van Meg Rosoff

Boek van de Week ‘Dat soort vrienden’ van Meg Rosoff

0

Boek van Week 38

Deze keer was het makkelijk kiezen. Het is nu Boekenweek van Jongeren, dus moest het een jongerenboek worden. Nu lees ik met enige regelmaat boeken voor jongeren (en tegenwoordig ook ván – die schrijvers worden steeds jonger!), al ben ik allang geen jongere meer. Ook lees ik regelmatig een kinderboek, al ben ik allang geen et cetera. En dat kan heel goed, mensen, lees eens een kinderboek! Of een jongerenboek.

Het laatste jongerenboek dat ik las, las ik met tintelend genoegen, dus ook zonder jongerenboekenweek (het is de Boekenweek van Jongeren, dus misschien had ik er met mijn tengels af moeten blijven) was Dit soort vrienden mijn Boek van de Week geworden.

Dit soort vrienden is hetzelfde uitgegeven als Rosoffs vorige boek: De Godden broers en hoewel ze dezelfde summery vibe (ja, ik pas mijn taalgebruik meteen aan) hebben, staan de boeken los van elkaar.

We maken kennis met Beth die op pagina 1 het verhaal en New York binnenvalt. Het is snikheet in de stad, ze weet de weg niet, probeert nonchalant en wereldwijs over te komen, maar zeult met een koffer en zweet als een gek, dus dat lukt niet goed. Ze vindt uiteindelijk het appartement dat ze zal delen met de zus van een schoolvriendin: een armoedig hok waar kakkerlakken de dienst uitmaken.

Beth is in New York voor een zomerstage bij een grote krant. Een hondenbaan volgens de een, een droombaan volgens Beth. Op de redactie ontmoet ze collega-stagiair Edie, een op en top New Yorkse die weet hoe de hazen lopen en door het leven suist met een flair waar Beth alleen maar van kan dromen. Edie neemt Beth op sleeptouw en wijdt haar in in het stadsleven met al zijn facetten.

Wat begint als een hevig oplaaiende en intense vriendschap begint met de weken langzaam te kantelen. Is het verstandig om je afhankelijk te maken van één iemand?

Dit soort vrienden is broeierig, aanstekelijk, grappig en sterk. Ik kon niet anders dan de gevoelige, slimme Beth in mijn hart sluiten en wiste ongemerkt af en toe het imaginaire zweet van mijn voorhoofd. En nee, het is niet omdat ik ouder ben dat ik dit mooi vond, de vijftienjarige hier in huis heeft het ook verslonden. Een heel fijn boek dus, voor jongeren en voor iedereen die weer even het gevoel wil hebben hoe het is om aan iets nieuws te beginnen.

_____

Dit soort vrienden is geschreven door Meg Rosoff
vertaald door Jenny de Jonge
Verschenen bij uitgeverij Luitingh Sijthoff
Edith Vroon is boekverkoper bij Linnaeus Boekhandel, Middenweg 29