Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘De Bewaring’ Yael van der Wouden

Boek van de Week | ‘De Bewaring’ Yael van der Wouden

0

Boek van Week 20 

Er zijn van die boeken die je niet kunt wegleggen, maar waarvan je ook niet wil dat ze te snel uit zijn. De bewaring van debutant Yael van der Wouden is er zo een. Het is 1961, een wat nukkige vrouw, Isabel, woont alleen in het grote huis van haar overleden moeder. Zij is het liefst op zichzelf, telt haar moeders’ spullen elke dag en maakt obsessief schoon. Het huis is alles voor haar.

Wanneer zij met tegenzin toestaat dat Eva, die nieuwe vriendin van Isabels’ broer Louis een zomer bij haar in komt wonen, staat haar leven op z’n kop. Het voorheen zo sobere huis lijkt ineens te gaan leven. De spullen die Isabel zo nauwkeurig telt beginnen te verdwijnen. Eva verstoort met haar betoverende aanwezigheid de rust in huis, maar ook de rust in het hoofd van Isabel, die bot en afstandelijk blijft en Eva nauw in de gaten houdt. Het contact tussen de twee vrouwen zorgt voor een prikkelende sfeer in huis. Isabel koestert een diepe afkeer voor Eva en vertrouwt haar absoluut niet. Toch ontketent Eva ook iets bij haar wat ze niet kent, iets wat diep verborgen zit.

Op het eerste gezicht is dit een licht, geestig verhaal met een beetje een gotisch tintje. De dialogen tussen Eva en Isabel zitten vol humor. Maar langzaam maar zeker ontrafelt zich het verhaal achter de personages, en de gruwelen achter de geschiedenis van het huis komen aan het licht. Het is een mysterieus en verslavend verhaal over verlangen en bezit. Een verhaal met een duister geheim.

Niet te geloven dat deze roman een debuut is. Yael van der Wouden heeft het oorspronkelijk geschreven in het Engels en het verschijnt direct in acht talen. Het is schitterend geschreven, met heerlijke beeldspraak en symbolische verschrijvingen. Niet alleen het verhaal is adembenemend, maar ook het taalgebruik is om van te genieten.

_____

De Bewaring is geschreven door Yael van der Wouden
Verschenen bij Uitgeverij Das Mag
Milan Vreeken is boekenadviseur bij IJburg Boeken, IJburglaan 561