Home Dwars nieuws TOETI per tutti!

TOETI per tutti!

0
Milan en Sem van IJsbeerINC. tijdens de voorstelling TOETI

Op negen basisscholen in Amsterdam Oost spelen Milan en Sem van IJsbeerINC. de kindervoorstelling TOETI. Een smakelijke reis over ijs maken in een veranderende wereld. De bijna 2000 kinderen (groepen 1-4 ) maken na het zien van de voorstelling allemaal een eigen zeedier uit plastic afval.

De Rode Loper op School, Eva Rijs | Foto’s De rode Loper op School / Moon Saris

TOETI is een beeldende voorstelling met twee spelers, poppen, live muziek en video. Het is het derde deel van het diner-drieluik van IJsbeerINC. dat laat zien waar eten vandaan komt en wat dat doet met de wereld om ons heen. Een speelse voorstelling waarin de verbeelding aan de macht is met een ijsje toe!

IJs proeven
De spelers komen vroeg in de ochtend met een bus naar de scholen. De bus is tot de nok toe volgeladen met het decor bestaande uit visnetten, een projector, een stad van plastic, een ijsbeer twee lieslaarzen en nog veel meer. De voorstelling gaat over twee broers Gio en Cipe die in Italië een oude ijsmachine opvissen. Het idee ontstaat om voor de hele stad ijs te maken: een toeti per tutti! Gio besluit op avontuur te gaan, want waar kan je beter ijs halen dan op de Noordpool. De wereld die hij onderweg tegen komt is kleurrijk, muzikaal, groot, gevaarlijk en mooi tegelijk. Een voorstelling waarin het spel met simpel materiaal, de verbeelding centraal staat. De afsluiting van de voorstelling is een feest, de kinderen mogen het ijs van de broers proeven.

Kleurrijk
De Rode Loper op School verzorgt na de voorstelling de kunstlessen op school. Beeldend kunstdocenten Suzy van Schaik en Hedwig van Onna gaan met de kinderen aan de slag. Spelenderwijs leren kinderen wat je met afval allemaal kunt doen: recyclen en upcyclen. Ze leren anders kijken naar (afval)materiaal en transformeren plastic tot nieuwe, duurzame producten… of is het kunst!?

Er worden vissen, kwallen en fantasie onderwaterdieren gemaakt. Van doppen, rietjes, plastic flesjes en andere plastic schatten uit de zee. Alle kinderen maken een kleurrijk dier waarmee gespeeld kan worden, net als in de voorstelling!