Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘De laatste skilift’ van John Irving

Boek van de Week | ‘De laatste skilift’ van John Irving

0

Boek van Week 7

Rond mijn achttiende werd ik een enorme fan van de boeken van John Irving. Ik lachte bij het bizarre boek De wereld volgens Garp, Ik huilde bij De regels van het Ciderhuis en lang was Bidden wij voor Owen Meany mij lievelingsboek. Maar zoals het gaat je ontdekt nieuwe schrijvers en raakt in ander soort boeken geïnteresseerd. Toch kon ik mij niet bedwingen toen deze winter het nieuwste boek van John Irving De laatste skilift verscheen. De achterflap verraden al dat Irving vertrouwden thema’s zoals identiteit, worstelen en onconventionele familiebanden volop aanwezig zouden zijn in het verhaal, dus vol enthousiasme begon ik te lezen.

De laatste skilift begint in Aspen, Colorado. In 1941, neemt skiester Rachel Brewster deel aan de Nationale Kampioenschappen Slalom. Little Ray, zoals ze wordt genoemd, komt niet eens in de buurt van het podium. Maar wél slaagt ze erin zwanger te worden. Terug thuis in New England wordt Little Ray skileraar. Haar zoon, Adam, groeit op in een familie die spot met alle conventies, maar die ook alle vragen ontwijkt naar haar bewogen verleden. Jaren later, op zoek naar antwoorden, volgt Adam het spoor terug naar Aspen. In hotel Jerome, waar hij is verwekt, komt hij geesten uit het verleden op het spoor. In De laatste liftstoel zijn het niet de eerste, noch de laatste geesten die hij zal ontmoeten.

De Amerikaanse John Irving (1942 New Hampshire) heeft sinds eind jaren zestig al tientallen boeken geschreven. Een aantal van zijn boeken is verfilmd en al decennia lang zijn de hoofdpersonen in zijn boeken personages die afwijken van de Amerikaanse norm. Ook in rekent hij af met het conservatieve Amerika. Vernieuwend is het zeker niet, daar heb ik al te veel van zijn romans voor gelezen, maar onderhoudend is het zeker.

Met De laatste skilift kondigde John Irving zijn laatste grote Amerikaanse roman aan. Groots is het zeker. Het boek telt 1006 pagina’s dus het boek is echt voor de liefhebber. En of dit echt de laatste John Irving is moeten we maar afwachten. Hij heeft zijn uitspraak over zijn laatste grote Amerikaanse roman inmiddels weer ingetrokken.

_____

De laatste skilift is geschreven door John Irving
vertaald door Luid Dorresteijn, Hans Kloos en Inge Pieters
en verschenen bij uitgeverij De Arbeiderspers
Lisa Fase is boekverkoper bij Java Bookshop, Javastraat 145