IJshockey | Met nog vier wedstrijden te gaan tot de play-offs komt voor de Tigers de ontknoping van het seizoen 22/23 steeds dichterbij. Verzekerd van deelname aan de eindstrijd om het kampioenschap speelde de koploper van de competitie zaterdag in de Elfstedenhal tegen de OG Capitals, de nummer vier op de lijst. De vaste Tiger-aanhang reisde per touringcar mee naar Leeuwarden.

 Lewis Daniels

Aan het begin van de wedstrijd zit de stemming er goed in bij de vertrouwensvolle Amsterdamse supporters. Aan de overkant van het veld hoopt de Capital-aanhang op een goede afloop. Het eerste punt voor Amsterdam, dat al binnen een halve minuut valt, blijkt een slechte indicator. Terwijl een Tiger op de bank zit voor hooking komt Leeuwarden op gelijke stand. De wind draait en blaast onophoudelijk richting het Amsterdamse thuisvak, waar de goalie door incoherent spel en zwakke verdediging van zijn teamgenoten in de negende minuut opnieuw twee keer prijsgeeft, 3-1. Het vertrouwen van de Capitals groeit, de Tigers raken ontgoocheld. De situatie is zo nijpend dat het team een time-out neemt in de hoop het tij te keren.

Ondanks de luide kreten van de Amsterdamse aanhang, ‘Tigers, word wakker, Tigers, wake up!’ blijven de koplopers in hun (winter)slaap. Ze betalen ervoor met twee punten, 5-1. Vlak voor rust blijken de Capitals ook short-handed de baas te zijn, 6-1. Een voor Amsterdam ongunstige, maar wel terechte stand. Leeuwarden gaat vol goede moed de rust in, hun supporters zijn aangenaam verrast. In de Tiger-kleedkamer zit iedereen in no-time aan de tekentafel voor spoedoverleg.

Tijdens de tweede periode verplaatst de wedstrijd zich vaker naar het Capital doelgebied. Toch kunnen de Tigers elkaar moeilijk vinden, zijn de passes matig en is het opnieuw Leeuwarden dat op het scorebord verschijnt, 7-1. Ruim drie minuten later valt ook de beurt aan Amsterdam, 7-2. De Capitals laten kort daarop opnieuw van zich horen, 8-2. De checkpoints van de voormalige, deze avond naar Leeuwarden verplaatste Berlijnse Muur, blijken nog steeds functioneel genoeg om Tigers te weren. Alle doelschoten van Amsterdam passeren langs de verkeerde kant van het net.

De laatste keer dat de Tigers een dergelijk grote achterstand als vanavond in de Elfstedenhal hadden was tijdens de play-offs tegen Eindhoven. Het toverdrankje dat de beroemde stripfiguur Asterix hun toen in de tweede rust bracht, redde het team in de derde periode.  Deze avond is er geen wondermiddel voor de laatste twintig minuten. Het team is absoluut meer aanwezig op het veld dan de voorgaande periodes en loopt met twee punten in op de schade, de achterstand is te groot om op gelijke stand te komen.

Het 8-4 verlies van de Tigers stoot Amsterdam niet van de eerste plaats, wel zakt het doelsaldo van de ploeg met vier punten en lijkt het kampioenschap waar zo lang op is gehoopt minder vanzelfsprekend. De Tigers spelen zaterdag 18 februari in de Jaap Edenhal tegen de Eindhovens Kemphanen die op de vijfde plaats staan.