Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘De Minzamen’ van Koen Peeters

Boek van de Week | ‘De Minzamen’ van Koen Peeters

0

Boek van Week 52

Het einde van het jaar nadert. Een onomstotelijk feit. Je kijkt terug op het (literaire) jaar en werpt nog eens een blik op de stapel prachtige boeken die je hebt gelezen. De lijstjes van een ander, je eigen lijstje, altijd leuk.

Wat tijdens dit gemijmer minder mijn aandacht trekt – moet ik bekennen – zijn de titels waarin mij juist de afgelopen dagen heb verloren.

‘De Minzamen’ van Koen Peeters bijvoorbeeld. Peeters, Vlaams auteur en antropoloog, heeft een fijn oeuvre op zijn naam staan. In 2017 nog de winnaar van de ECI Literatuurprijs met ‘De Mensengenezer’ met Remi in de hoofdrol, een boerenzoon die zich ontworstelt aan het beknellende milieu van zijn familie. Nadat Remi door een roeping toetreedt tot het klooster, wint zijn hang naar het onbekende uiteindelijk en reist hij af naar Congo.

In ‘De Minzamen’ kijkt Remi terug op zijn leven door de ogen van zijn secretaris Paul. Remi is professor in de antropologie en inmiddels in ruste. Letterlijk, want het fascinerende verhaal begint als Remi zijn eigen begrafenis bijwoont en vanaf een afstandje naar de rouwenden kijkt.

Paul, de jonge academicus, de wetenschapper van de feiten, wordt in deze roman op pad gestuurd door Remi om te helpen bij een onderzoek naar de minzaamheid. Remi, de professor die gedurende zijn jaren in Congo dagelijks in aanraking kwam met fetisjen, betoverde beeldjes, gebedsgenezers, Yaka-kunstvoorwerpen, dansrituelen en andere onverklaarbare gebeurtenissen.

“Ja, Paul, dat gaan wij doen”, zegt hij. “Jij en ik gaan samen naar het begin, naar het ontstaan van de mensheid. Die draaikolk. We zullen onderzoeken hoe mensen in het reine komen met ziekte, het onvoorspelbare, de menselijke frictie.”

En zo volgen we Paul bij zijn ontmoetingen met een intrigerende en spannende groep mensen die zich beweegt op de grens van ratio en het onverklaarbare. Gedurende het onderzoek ontmoeten Remi en Paul elkaar regelmatig. Telkenmale doet Paul verslag van zijn ontmoetingen en ontdekkingen (alsof je zelf meeluistert), ze bevragen elkaar, dagen elkaar uit en elk gesprek eindigt in een nieuwe opdracht voor een volgende ontmoeting met één van Remi’s oude contacten. Het blijken allemaal innemende persoonlijkheden met zo hun eigen kijk op het leven.

Tegen de achtergrond van een steeds zieker wordende Remi, verwarmt dit fijngevoelige en soms verwarrende verhaal je als een zacht straalkacheltje. “Wat is de kracht van een ontmoeting, en wat geven we mensen aan elkaar door als het einde nabij is?’

‘De Minzamen’, een last-minute aanvulling op mijn lijstje 2021!

_____

De Minzamen is geschreven door Koen Peeters
Verschenen bij de Bezige Bij
Petra Hoogenboom is boekenadviseur bij IJburg Boeken, IJburglaan 561