Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘De Parijse trilogie’ van Colombe Schneck

Boek van de Week | ‘De Parijse trilogie’ van Colombe Schneck

0

Boek van Week 3 

‘Voor ik hem kende, stelden cadeaus me altijd teleur, en als ik denk aan mijn reacties, aan mijn zo slecht verholen teleurstelling, schaam ik me.’

Ik las deze zin in De Parijse trilogie van Colombe Schneck, een boek dat ik mezelf een aantal dagen na kerstcadeau had gedaan en ik voelde me een beetje betrapt. Ik had niet de boeken cadeau gekregen waar ik stiekem op had gehoopt en het kan niet anders dan dat het van mijn gezicht af te lezen was. ‘Dan koop ik het zelf wel…’ had ik zachtjes gedacht. Ik koos iets van mijn verlanglijst uit in de boekwinkel, pakte het voor mezelf in en legde het op mijn bureau om het op een ander moment uit te pakken.

In het eerste van de drie verhalen in deze trilogie wordt een meisje van zeventien zwanger. Een meisje van zeventien – dat zich niet kan voorstellen dat er ooit andere meisjes van zeventien geweest zijn met meer vrijheid dan zij; dat bij haar vriendje mag slapen; dat zonder achterdocht en gêne een gynaecoloog aangeraden krijgt van haar ouders – wordt zwanger. Ze laat het weghalen – ze is immers zeventien en heeft de vrijheid om die keuze te maken. In de pagina’s die volgen beschrijft dat ooit zo vrij en ooit zo zeventienjarige meisje hoe dit voorval haar leven tekent. Het doet me denken aan Annie Ernaux. Misschien omdat dit eerste verhaal aan haar is opgedragen, misschien door het thema of het Frankrijk op de achtergrond, maar ik geloof dat het ook in de taal zit. In de zorgvuldig uitgekozen woorden.

In de twee verhalen die volgen blijven we in Parijs. We volgen twee vriendinnen in de periode van 1977 tot 2018, het moment dat een van de twee overlijdt. We leren een vrouw kennen die op zwemles gaat. In een op het eerste gezicht droge, en op het tweede onwaarschijnlijk rijke taal, leidt Schneck de lezer rond in haar stad en in haar lichaam. Dit boek gaat, denk ik, over het ontdekken en het herontdekken van die twee. Een lichaam, net zoals een stad, verandert zonder dat je er erg in hebt. Omdat je erin leeft, waarschijnlijk. Omdat sommige dingen pas opvallen als ze er al even staan. Zoals een cadeautje dat je voor jezelf hebt ingepakt, dat al een paar dagen op je ligt te wachten.

Ik was blij verrast toen ik het opende en zou iedereen aanraden het ook voor zichzelf te kopen.

______

De Parijse trilogie is geschreven door Colombe Schneck
Vertaald door Marijke Arijs
Uitgegeven door Atlas Contact
Jane Stuhlmacher is boekverkoper bij de Java Bookshop, Javastraat 145