Het Bredewegfestival brengt op 26 en 27 april op de bekende podia rond de Bredeweg weer de dolste theateracts en muziekoptredens met als hoogtepunt de opera op straat. Dit keer is de opera op het Oranje Vrijstaatplein, vlakbij het Stadsloket. Omdat de Hogeweg dan nog open ligt, is het festival verder verplaatst richting Oostpoort, al blijven Bredeweg, Linnaeuskade, Hogewegplein en Hogeweg richting spoor met zijstraten het middelpunt.

Jaap Kamerling | Foto’s Eddy Ellert

Dat bleek tijdens een borrel voor vrijwilligers en donateurs van Vrienden van het Bredewegfestival waar het startsein werd gegeven voor de 47ste editie van het festival rond Koningsdag op 26 en 27 april.

De opera met afgestudeerde zangers van het Conservatorium en stagiaires is dit keer van Rossini met zijn ondeugende Di occasione fa il ladro: De gelegenheid maakt de dief. Het is een opera met een kluchtige persoonswisseling. Van twee stappers worden per ongeluk de rugzakken verwisseld waardoor de ene per ongeluk de date van de ander gaat doen. Het ‘slachtoffer’ van de date heeft geen zin en spant dan weer haar vriendin voor het karretje en dat kost geld. Een vrolijk gegeven, dat er zeker weer goed in zal gaan. Godfried Jansen, de partner van de vorig jaar met een lintje onderscheiden Annelies Buurman die zo’n 27 jaar het festival leidde, vertelt er enthousiast over.

Nieuw is dat de opera dit keer later pop-ups krijgt op diverse locaties elders in Oost zoals in het Plein Theater, Resto van Harte in het Stadsloket en Oba Javaplein. Onder het motto ‘Voor en door de buurt’ kunnen alle muziek-, sport-en dansverenigingen in Oost gratis een podium krijgen voor hun optredens.

Het festival wordt weer cultuur van en voor iedereen. En het festival is altijd weer vol verrassingen, vertelt voorzitster Sanne Zwinkels. ‘Je kunt zomaar op straat een enorme giraffe of eland tegenkomen. En duurzaamheid is ook weer het parool. Je staat steeds weer versteld hoe snel de buurt de dag na het festival weer is schoongespoeld en opgeruimd. Niet alleen de reiniging van de gemeente werkt fantastisch mee, maar ook de buurtbewoners laten hun handen wapperen.