Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘De rivier’ van Karl Marlantes

Boek van de Week | ‘De rivier’ van Karl Marlantes

0

Boek van Week 14

Onlangs las ik De rivier van de Amerikaanse schrijver Karl Marlantes. Ik was al een tijd geïntrigeerd door het boek, maar vanwege de omvang (ruim 700 pagina’s) zag ik er toch elke keer weer vanaf. Eenmaal begonnen, kon ik het boek niet meer wegleggen.

De rivier is gebaseerd op de familiegeschiedenis van Marlantes, afstammeling van een Fins-Amerikaanse familie. In het boek volgen we de lotgevallen van de familie Koski die begin 20e eeuw naar Amerika emigreert. De broers komen in de houtindustrie terecht en zus Aino zet zich actief in voor betere leef- en werkomstandigheden voor arbeiders en staat ook wel bekend als ‘die rooie’. Zij draagt haar steentje bij aan het ontstaan van de eerste vakbonden voor arbeiders.

Het verhaal begint in Finland, maar het overgrote deel van het boek speelt zich af in Amerika aan de Noordwestkust met haar omvangrijke natuurgebieden en intensieve houtkapindustrie van destijds. Marlantes weet mooi de tijdgeest te vangen en beschrijft een bijzonder stukje Amerikaanse geschiedenis.

_____

De rivier is geschreven door Karl Marlantes
en vertaald door Frans Reusink
verschenen bij uitgeverij Meulenhoff
Sharon Perlee is boekverkoper bij Java Bookshop, Javastraat 145