Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘Diepdiepblauw’ van Nikki Dekker

Boek van de Week | ‘Diepdiepblauw’ van Nikki Dekker

0

Boek van Week 30

Als u dit leest zit ik te koken op een onbedoeld hete vakantiebestemming. Het zou daar niet zo heet moeten zijn en ik zou niet moeten zijn waar het zo heet is. Liever dook ik nog een keer onder in diepdiepblauw van Nikki Dekker.

Konden we maar otteren, verzuchtte een zwemmende collega. Als een otter op je rug drijven met een boek tussen je voorpootjes en dan maar dobberen. Als ik dat kon, deed ik dat met diepdiepblauw op mijn buik.

Nikki Dekker schreef een geweldig boek dat zich bevindt op een snijpunt van genres: is het een memoir, zijn het essays, is het een roman? Precies op dat snijpunt heb ik mijn boeken graag. Hoofdstuk na hoofdstuk legt Dekker een ongemakkelijke vriendschap of een verzengende liefdesgeschiedenis naast de wederwaardigheden van een zeebeest. En wat eerst aanvoelt als een onderhoudende en vermakelijke reeks anekdotes, krijgt steeds meer diepgang. Liefde en verlangen gaan ook in het dierenrijk hand in hand en we kunnen veel van de dieren leren als het gaat om liefde en identiteit. Het is een boek dat je wiegt als een kalme golfslag en je voorbereidt op die grote allesverwoestende golf die in ieders leven minstens één keer over je heen slaat. Een schitterend debuut.

_____

Diepdiepblauw is geschreven door Nikki Dekker
Verschenen bij De Bezige Bij
Edith Vroon is boekverkoper bij Linnaeus Boekhandel, Middenweg 29