Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘Dit soort kleinigheden’ van Claire Keegan

Boek van de Week | ‘Dit soort kleinigheden’ van Claire Keegan

0

Dit soort kleinigheden is een mooi klein verhaal om te lezen in deze periode van het jaar. Het speelt zich af in het Ierland van de jaren 80 in de dagen voor Kerstmis. Kolenboer Bill Furlong en zijn gezin zijn dan ook al volop bezig met de voorbereidingen. De Christmas cake wordt gebakken en de verlanglijstjes gemaakt. Hij geniet van het samenzijn met zijn vrouw en vijf dochters en vraagt zich met regelmaat af waarom hij toch zo boft.

Zelf is hij de zoon van een jonge ongehuwde moeder, die bij zijn geboorte bij de voorname dame bij wie ze al werkte, mocht blijven werken tegen kost en inwoning.

Wie het minder hebben getroffen zijn de jonge vrouwen die noodgedwongen in het nabijgelegen klooster verblijven, zo ontdekt Bill. De erbarmelijke staat waarin de vrouwen in de zogenaamde ‘wasserijen’ voor ongehuwde moeders verkeren, blijkt een publiek geheim te zijn. Tegen beter weten in besluit Bill met Kerstmis dan ook een daad te stellen die verregaande consequenties zal hebben.

Keegan heeft een ontroerend verhaal geschreven dat, ondanks de beladen thematiek, hoopvol blijft. Een bijzondere prestatie.

_____

Dit soort kleinigheden is geschreven door Claire Keegan
Vertaald door Harm Damsma en Niek Miedema
Verschenen bij uitgeverij Nieuw Amsterdam
Sharon Perlee
is boekverkoper bij Java Bookshop, Javastraat 145