Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘Een Liefdeshuwelijk’ van Monica Ali

Boek van de Week | ‘Een Liefdeshuwelijk’ van Monica Ali

0

Boek van Week 32

Soms denk je helemaal te weten wie iemand is, zonder iemand echt te kennen. Een Liefdesroman laat heel sterk zien dat het belangrijk is verder te kijken, te blijven praten, je uit te spreken en geen aannames te doen. Monica Ali laat ons op een intieme manier zien hoe complex relaties zijn en hoe cultuur en generaties hierbij een rol spelen.

Yasmin en Joe zijn verloofd. Ze komen uit heel verschillende, maar ingewikkelde gezinnen. Yasmin komt uit een traditionele, Indiase familie. Zij is dokter geworden, net als Shaokat, haar vader. Haar moeder Anisah is een stille huisvrouw, haar broertje Arif heeft grootse plannen (op YouTube) maar voert eigenlijk niks uit. Seks bestaat niet. Joe woont samen met zijn moeder Harriet, een feministische vrouw die een seksueel-expliciet boek heeft gepubliceerd. Ze hebben een intieme en humoristische band. Beiden worden ze – al dan niet bewust- achtervolgd door het verleden en hun afkomst.

Tijdens een etentje ontmoeten de families elkaar. Daar worden de personages sterk neergezet en krijgen we als lezer een duidelijke indruk van wie de personages zijn door de ogen van Yasmin. Het etentje lijkt goed te verlopen, maar het schuurt aan alle kanten. Shaokat stelt een hoop vragen, maar blijft daarbij wel afstandelijk. Yasmins vingers ‘beginnen elke keer te tintelen als haar vader iets zegt’ en is vooral bezig met de outfit van haar moeder. Harriet is uiteraard zeer aanwezig, maar begint in ieder geval niet over haar boek. De moeders hebben grootse plannen wat betreft de bruiloft. Yasmin zit helemaal niet te wachten op bemoeienis van hun familie, maar zegt niet wat ze echt denkt. Joe lijkt met zijn gedachten heel ergens anders te zijn.

Nadat we het etentje hebben meegemaakt, zien we vanuit de verschillende personages wat ze denken, wat hen echt bezighoudt, hoe het verleden ze heeft gevormd. Al snel weet je meer van alle personages dan Yasmin van ze weet. We ontdekken alle geheimen.

Je voelt een directe verbondenheid met iedereen. Het dilemma van Joe, de onzekerheid van Yasmin, waar de stilte van Anisah vandaan komt, je voelt het allemaal met ze mee en hebt begrip voor ze, ook al handelen ze heel anders dan je zelf zou doen. Doordat je de personages zo goed leert kennen, verandert het beeld wat door Yasmin geschetst wordt.

In eerste instantie lijkt het alsof Een Liefdeshuwelijk een gewone liefdesroman of comedy is. Hoe langer ik erover na bleef denken, hoe meer er naar boven kwam. In dit boek komen ontzettend veel thema’s aan bod. Eigenlijk zou ik er nog uren over kunnen schrijven, maar., het lijkt mij beter als je het gewoon zelf leest.

_____

Een Liefdeshuwelijk is geschreven door Monica Ali
vertaald door Nadias Ramer
verschenen bij uitgeverij De Geus
Milan Vreeken
is boekenadviseur bij IJburg Boeken, IJburglaan 561