Home Groen Koningin der lelies bloeit deze weken

Koningin der lelies bloeit deze weken

0

Veel mensen kijken ieder voorjaar naar de bloei van de Victoria. De verlegen knoppen van deze bijzondere waterlelie komen nu één voor één naar boven in de verwarmde buitenvijver van de Hortus. In de komende dagen en weken zullen de schitterende bloemen ontluiken. De Victoria bloeit doorgaans alleen in de avond, maar gelukkig is de Hortus op donderdagen en zondagen open tot 21.00 uur.

Vanuit het hele land komen liefhebbers naar de Hortus om te genieten van de bijzondere bloeiwijze van de Victoria. Hoewel sommige bloemen ook overdag te zien zijn (vooral wanneer het bewolkt is), is de lelie op haar mooist in de avond, wanneer ze langzaam opengaat. De bloemen verspreiden een heerlijke, naar-ananas-ruikende geur.

Iedere bloem bloeit slechts twee nachten; de eerste keer in het wit, de tweede nacht bloeit zij roze. Vervolgens verdwijnt de bloem weer onder water. Het goede nieuws is dat er meerdere knoppen zijn, dus voldoende kans om de bloeiende lelie te zien.

De ‘koningin der waterlelies’ staat bekend om haar enorme bladeren van zo’n twee meter doorsnee. Deze zijn sterk genoeg om het gewicht van een jong kind te dragen. De Hortus heeft dit jaar in zowel de buitenvijver als in de Tropenkas een Victoria x Longwood Hybrid, een kruising tussen de Victoria amazonica en de Victoria cruziana.

In het wild zijn kevers verantwoordelijk voor bestuiving. Dat is ook de reden dat de bloem overdag sluit: de kever zit dan opgesloten in de bloem en de Victoria laat de kever weer ‘vrij’ als ze opengaat in de nacht. De kever heeft dan de nobele taak andere bloemen te bestuiven. Hier in de Hortus ligt de bestuivingsklus – bij gebrek aan enorme kevers – bij de tuinman.