Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘Er is wel een alternatief’ van Hans...

Boek van de Week | ‘Er is wel een alternatief’ van Hans Rodenburg

0

Boek van week 42 

Hoe moeten we dat eigenlijk doen, leven zonder het kapitalisme? In Er is wél een alternatief krijg je aan de hand van negentien thema’s en vier portretten een beeld van hoe onze wereld er ook uit kan zien. Schoner, gemeenschappelijker en liever.

Negentien denkers is gevraagd op hun expertisegebied een toekomst voor te stellen als antwoord op de uitspraak ‘there is no alternative’, vooral fameus gemaakt door Margaret Thatcher. Hoe kunnen we dat mantrum voorbij gaan en daadwerkelijk een alternatief opstellen? In hun teksten geven de auteurs geen blauwdruk, maar ideeën, dromen en al werkende voorbeelden. Zo lees je hoe diverse thema’s, van wonen tot voedsel en van technologie tot energie, benaderd kunnen worden als we het kapitalisme achterlaten.

De negentien auteurs hebben vanzelfsprekend hun verschillen (in opzet en inhoudelijk), maar overlappen ook; door de goede opzet en redactie verwijzen ze ook vaak naar de andere bijdragen. Zo zie je dat de verschillende thema’s niet los van elkaar staan. De overbrugging tussen de teksten vond ik in een paar onderwerpen: de commons, democratische zeggenschap en de menselijke ervaring zijn duidelijk terug te vinden in veel van de essays.

Er is wél een alternatief leest als een fijn partijprogramma: je kiest een thema wat je aan het hart ligt, leest wat de auteur voor mogelijkheden ziet, zet soms vraagtekens, uitroeptekens of opmerkingen in de marge en gaat eens luisteren wat de politici er eigenlijk over te zeggen hebben. Zo kan je elke week tot de verkiezingen op woensdag 22 november een paar stukjes lezen en ga je met een blik vol toekomstperspectieven de verkiezingstijd in. Bovendien enthousiasmeert het boek om (meer) werk te gaan lezen van auteurs die in meerdere stukken genoemd worden, zoals Marina Mazzucato, Jason Hickel en Thijs Lijster. En natuurlijk van de schrijvers zelf.

Een boek dat sprankelt van de ideeën, overloopt van toekomst en een beetje houvast biedt in onzekere tijden.

Igor Damen vertrekt van Linnaeus Boekhandel en gaat naar uitgeverij Balans. Dit is zijn laatste bijdrage voor Het Boek van de Week. Wij bedanken Igor voor zijn gewaardeerde bijdragen voor oost-online.

_____

Er is wél een alternatief is geschreven door Hans Rodenburg, Noortje Thijssen en Koen Bruning (red.)
Verschenen bij ambo | anthos
Igor Damen
is boekverkoper bij Linnaeus Boekhandel, Middenweg 29