Home Overzicht Wereldmuseum Amsterdam genomineerd voor Museumprijs

Wereldmuseum Amsterdam genomineerd voor Museumprijs

0

Tot voor kort heette het museum Tropenmuseum. Onlangs is de naam veranderd in Wereldmuseum Amsterdam. Samen met Museum Jan Cunen in Oss en het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam is het museum aan de Linnaeusstraat door de vakjury genomineerd voor de Vriendenloterij Museumprijs. De drie musea strijden nu om de meeste stemmen van het publiek. Je kunt tot en met 3 november je stem uitbrengen.

Dit jaar staat de prijs in het teken van ‘Oude Collecties, Nieuwe Verhalen’. De (kunst)objecten die je in musea ziet, zijn door de jaren heen zorgvuldig samengesteld en vertellen het verhaal van het museum. Hoe zorgen musea ervoor dat de collectie actueel blijft? Hoe vertellen ze nieuwe verhalen en geven ze ruimte aan veranderende perspectieven?

Op donderdag 9 november wordt bekendgemaakt welk museum de meeste publieksstemmen heeft ontvangen en zich winnaar van de Vriendenloterij Museumprijs 2023 mag noemen. Het museum dat uitblinkt in de categorie van dat jaar krijgt 100.000 euro. Het Wereldmuseum laat de publieksprijs ten gunste komen van het publiek. Directeur Marieke Van Bommel:‘ Als we de Museumprijs 2023 winnen dan vragen we bekende kunstenaars met een opzienbarend werk te reflecteren op onze collectie. We dromen al langer van een indrukwekkend kunstwerk in de monumentale lichthal van ons museum. Van een kunstwerk dat je omverwerpt. Dat je aan het denken zet. Wat is onze connectie met de wereld om ons heen? Hoe staan we in relatie tot elkaar? We hopen de publieksprijs te winnen en zo onze museumdroom te verwezenlijken.’

Volgens het juryrapport omvat de collectie van het Wereldmuseum Amsterdam etnografische stukken uit alle windstreken, waarvan de herkomst niet altijd even duidelijk is. Het museum is al vanaf het eerste begin een vaste waarde in het debat en onderzoek naar de omgang met beladen collectiestukken. Het gaat daarbij moeilijke vraagstukken niet uit de weg en stelt zich open op. Dat is te zien in de nieuwe inrichting van het museum, waar op een creatieve en nieuwe manier, ook door middel van beeldende kunst, verschillende verhalen over het koloniale verleden en de doorwerking daarvan in het heden worden verteld. De jury prijst de voortrekkersrol die het Wereldmuseum Amsterdam hierin speelt.