Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘Franse vlecht’ van Anne Tyler

Boek van de Week | ‘Franse vlecht’ van Anne Tyler

0

Boek van Week 15

Deze week begint de 87ste Boekenweek. Een fijne week om je onder te dompelen in de literatuur want er zijn dit voorjaar prachtige romans verschenen. Een van die pareltjes is de Franse vlecht  van Anne Tyler een familieverhaal over de Amerikaanse familie Garrets.

De Garrets gaan voor het eerst (en laatst) met vakantie in de zomer van 1959. Ze huren een huisje net buiten hun woonplaats Baltimore, maar zijn in sommige opzichten nog nooit zo ver van huis geweest. Mercy is liever bezig met schilderen dan met het huishouden, tot ergernis van haar man Robin. Hun tienerdochters, de verstandige Alice en de onbesuisde Lily, bewonen nog net niet een andere planeet. Hun jongste kind, David, is vastbesloten om de familie te ontvluchten, al begrijpt niemand echt waarom. Toch blijkt, met het verstrijken van de jaren, hoe diepgaand de familieleden elkaar beïnvloeden, bijna onmerkbaar, maar onmiskenbaar.

Anne Tyler is een van de geliefdste Amerikaanse schrijvers. Ze heeft vele romans op haar naam staan en al een aantal gerenommeerde prijzen gewonnen. Het terugkerende thema in haar boeken is familie waar ze vaak ontroerend en grappig over schrijft.

Franse vlecht is een ontroerende en confronterende roman met veel warmte en humor, die laat zien dat het onmogelijk is om je los te maken van je dierbaren en hoe hecht elke familie uiteindelijk is.

_____

Franse vlecht is geschreven door Anne Tyler
vertaald door Tjadine Stheeman
verschenen bij uitgeverij Prometheus
Lisa Fase
is boekverkoper bij Java Bookshop, Javastraat 145