Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘Het lied van ooievaar en dromedaris’ van...

Boek van de Week | ‘Het lied van ooievaar en dromedaris’ van Anjet Daanje

0

Boek van Week 42

Er zijn boeken die je kan waarderen. Dan zijn er de boeken die je mooi vindt en die je daarom aan enkele vrienden aanraadt. Dan komen de boeken die je aan ál je vrienden aanraadt. Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje valt voor mij in de laatste categorie. Elk van mijn lezende vrienden zal de komende maanden lastig gevallen worden door mijn lofprijzingen van dit boek.

Want hoewel het een dikke pil is en ik gedurende de tijd dat ik dit boek las, het een aantal keer een paar dagen niet heb opgepakt, is het absoluut de moeite waard om deze waarachtige roman te gaan lezen. Daanje is een aantal jaar terug doorgebroken met De herinnerde soldaat, ook al zo’n lijvig boek. Daar gaan alle pagina’s over één leven. Het lied van ooievaar en dromedaris gaat dat in zekere zin ook, ware het niet dat je het leven van ne negentiende-eeuwse schrijfster Eliza May Drayden als een caleidoscoop tot je neemt – in elf op zichzelf staande verhalen. Elk verhaal beslaat een leven dat op een zekere manier verband houdt met dat van Drayden – al kan dat verband losjes zijn of alleen in een aantal thema’s te vinden zijn. Dat Drayden als personage verzonnen is, maar in veel opzichten overeenkomsten vertoont met de Britse schrijfster Emily Brontë, maakt de puzzel die het boek in veel opzichten ook is, nog ietwat complexer. Het maakt het bovendien de moeite waard om voor of na het lezen van dit boek ook het werk van de Brontës op te pakken.

Maar Het lied van ooievaar en dromedaris is ook een feest om te lezen zonder kennis van die werken. Dan krijg je als lezer elf verhalen opgediend die elk op zichzelf een hoofdgerecht zijn. De vele personages die dit boek bevolken leven, in elke betekenis van het woord – als Daanje iets heel goed kan, dan is het wel levensveranderende emoties in een paar regels brengen. Als je haar stijl te pakken hebt (of de stijl jou te pakken heeft), als je eenmaal mee-meandert met haar zinnen, dan blijf je lezen.
Dus snel naar de winkel, vind een plekje, kom tot rust, kies een moment dat je minimaal een uur kan lezen en lees, lees over het leven van Eliza May Drayden.

_____

Het lied van ooievaar en dromedaris is geschreven door Anjet Daanje
Verschenen bij uitgeverij Passage
Igor Damen is boekverkoper bij Linnaeus Boekhandel, Middenweg 29