Home Overzicht Marathon van Amsterdam liet Oost genieten

Marathon van Amsterdam liet Oost genieten

0

Een helikopter kondigt de komst van de eerste atleten aan. Het zijn de deelnemers aan de hele marathon. De koplopers gaan snel voorbij en als de laatsten van de 18.000 atleten passeren ligt het tempo een stuk lager. Dan krijgen ze concurrentie van de eerste lopers van de halve marathon. Dat zijn er nog eens 20.000. Alles bij elkaar liep een record aantal marathonlopers door Oost.

Almaz Ayana won de Amsterdam Marathon in een parcoursrecord van 2.17.20. De laatste kilometers soleerde de 30-jarige Ethiopische naar de winst onder luid gejuich van het publiek in het Olympisch Stadion. De Olympisch kampioen 10.000 meter van Rio de Janeiro (2016) liep hiermee de snelste debuuttijd ooit. Bij de mannen triomfeerde Tsegaye Getachew. De 25-jarige Ethiopiër kwam na 2.04.49 over de streep en verbrak zijn persoonlijk record, na een sensationele strijd om de winst.

De atleten van de toekomst beleefden hun eigen Mini-Marathon op het Galileïplantsoen nog voor de grote atleten het parcours in bezit namen. Deze kilometerloop voor kinderen tot en met 12 jaar is een jaarlijks evenement met veel deelnemers. Na afloop moedigden de kinderen meteen de Nederlandse en Internationale toppers van de Amsterdam Marathon aan.