Home BoekvandeWeek Boek van de Week: ‘Het Perenlied’ van Joost Oomen

Boek van de Week: ‘Het Perenlied’ van Joost Oomen

0

Boek van Week 1

Dat 2020 een raar jaar was, weten we nu wel. Op de rand van dat rare jaar las ik het raarste boek van misschien wel ooit: Her perenlied van Joost Oomen. Nu is het woord raar zelf ook een beetje raar. In eerste betekenis ‘zeldzaam’, in tweede ‘merkwaardig, bijzonder’ (beide van toepassing op afgelopen jaar), maar in derde betekenis ‘zonderling, wonderlijk, curieus, vreemd, grappig’. Die derde soort raar is een mooie samenvatting van Het perenlied.

Joost Oomen ken ik als dichter en optreder en een piepklein beetje als mens: een lieve, vrolijke denker. En dat beeld vond ik terug in deze roman, een lief, vrolijk boek om over na te denken.

Navertellen wordt al snel mallig: de Bietenkoningin (hé wat?) wordt verliefd op de schuchtere Gabriel, elektricien in Disney World. Als hij verdwijnt gaat ze op zoek naar haar vader die afgereisd is naar New York om zijn geliefde Chad Westwick te zoeken die al dan niet is omgekomen bij de aanslagen van 11 september. Bent u daar nog?

Het perenlied is een feest van taal, vol lieve personages met een onbevangen blik op de werkelijkheid. Het gaat over roze dolfijnen, roltrappen, meloensap en wonen onder de pallets van de groenteafdeling van een supermarkt. Het gaat over liefde, lief zijn, rinkelende harten en hoop houden tot de gekte het overneemt. Oomen rekt de grenzen van de taal op, niet door ingewikkelde nieuwe woorden te verzinnen, maar door bestaande woorden op te schudden, zachtjes door elkaar te rammelen en liefdevol terug te planten op net een andere plek en met net een andere buur dan je gewoon bent. Ik werd er o zo vrolijk van en dat is weinig boeken gelukt vorig jaar.

Ik sloot 2020 dankzij Het perenlied (en het hoofd van Joost Oomen) zacht zoemend af en wens jullie allemaal een zacht zoemend begin. Lees Het perenlied.

_____

Het perenlied is geschreven door Joost Oomen
verschenen bij Querido
Edith Vroon is boekverkoper bij Linnaeus Boekhandel, Middenweg 29.