Home Dwars nieuws Hardlopers, loop jezelf niet voorbij!

Hardlopers, loop jezelf niet voorbij!

0

Onze buurt kent vele specialiteitenwinkels en -bedrijfjes. De eigenaren barsten van het enthousiasme en de kennis over de producten en diensten die ze aanbieden. Alle reden om daar eens een kijkje te nemen. Deze keer: Run-Inn, speciaalzaak voor lopers en hardlopers.

Wim Crezee

Er is geen sport die in deze tijden van beperkende maatregelen, zo aantrekkelijk is als hardlopen. Zo vanuit huis, lekker buiten, op ieder moment van de dag kun je je schoenen aantrekken en gáán met die banaan! Harry Honselaar, eigenaar van Run-Inn, kan er bevlogen over vertellen. Niet zo gek als je weet dat hij zelf altijd een fanatieke hardloper is geweest. De marathon liep hij ooit binnen de tweeëneenhalf uur. Bovendien heeft hij bijna 40 jaar ervaring als hardlooptrainer en heeft hij diverse publicaties over het onderwerp op zijn naam staan. Vorig jaar nog schreef hij het handzame boekje Loopstijl A-B-C, voor een zacht prijsje te koop in de winkel.

Met een glimlach
Zoals gezegd: hardlopen is een sport die je makkelijk kunt doen. Maar Harry is de eerste die ook op de valkuilen wijst. Veel mensen die beginnen met hardlopen, hebben de neiging om te fanatiek van stapel te lopen. Helemaal fout, zegt Harry. ‘Beter een langzame stap vooruit dan een snelle achteruit’, is zijn parool. In het begin moet je lichaam sterk wennen aan deze nieuwe activiteit. Als je ernaar vraagt krijg je als klant van Run-Inn een nuttig foldertje mee, met tips en een loopschema om de boel rustig op te bouwen.

Het woord ‘hardlopen’ is een beetje verneukeratief, zegt Harry. Alsof het om een hoge snelheid gaat. ‘Je moet ervoor zorgen dat je bij het hardlopen adem overhoudt; dat je nog kunt praten met je medeloper.’ Een glimlach hoort erbij. Soms ziet Harry het tegendeel. ‘Dan lopen ze verkrampt, vermoeiend of houterig. Er kan dan geen lachje af. Hardlopen lijken ze niet voor de lol te doen. Het lijkt op een onplezierige klus die gedaan móet worden. Eentje waar je niet onderuit kunt komen.’ Nog een advies: vergeet de gewone gympies. Ze bieden bij het hardlopen veel te weinig steun en demping. Welke schoen dan wel? Dat is een kwestie van goed kijken hoe je loopt, zegt Harry. Daar trekt hij veel tijd voor uit. Hij wordt in zijn winkel niet geplaagd door de druk van het behalen van verkoopcijfers, zoals bij sportketens vaak het geval is, stelt hij tevreden vast. ‘Als het nodig is, ben ik een half uur bezig met een klant.’

Stokje overdragen
Run-Inn, al 24 jaar gehuisvest aan de Linnaeuskade, verkoopt niet alleen attributen voor de hardloper. Je kunt er ook terecht voor sportieve lage en hoge wandelschoenen, tennis-, fitness- en indoorschoenen en (hardloop)kleding. Verder is er een collectie slippers en sandalen. Cadeautip voor onder de kerstboom: wandel- of hardloopsokken. Harry kan als ervaringsdeskundige én verkoper bloedstollend vertellen over de thermische eigenschappen ervan, zodat de voet droog blijft en dat ze naadloos zijn en niet na een paar wasbeurten vormeloos uit elkaar dreigen te vallen, zoals die van goedkopere aanbieders.

De winkel is Harry’s trots, maar hij is realistisch genoeg om te beseffen dat hij het stokje binnen afzienbare tijd moet overdragen. Al een paar jaar loopt verkoper Nik zich in de winkel warm, om even een passend beeld te gebruiken.

Run-Inn, Linnaeuskade 5. Kijk op runinn.nl voor de openingstijden.