Boek van Week 7
Laatst volgde ik, als student geschiedenis aan de UvA, een vak dat ‘Bronnen van Amsterdam’ heette. Ik dacht toen al alles te weten over de stad waarin ik ben opgegroeid. Het is een relatief jonge stad en veel informatie erover leek mij algemene kennis. ‘Hoe kunnen ze met de geschiedenis daarvan een heel vak vullen?’, dacht ik. Nu begrijp ik dat ik de relevantie van Amsterdamse geschiedenis enorm had onderschat. Ik weet dit door die collegereeks en door ‘Het verhaal van Nederland – Amsterdam’. Dit boek laat je realiseren dat Amsterdam nog belangrijker is in de geschiedenis dan je misschien denkt. Het beschrijft chronologisch de volledige geschiedenis van de stad, van begin tot eind.
Voor mijn studie lees ik vooral ingewikkelde en wetenschappelijke geschiedenisboeken, dus dit boek was echt anders (en vooral leuker) om te lezen. Het is samenvattend geschreven, maar de informatie is toch uitgebreid. Ik was verrast door alle specifieke details die ik nog niet kende. Bijvoorbeeld dat Amsterdam een monopolie had op de handel in bier, omdat het in 1323 het recht kreeg om tol te heffen op bier dat vanuit Hamburg de stad binnen kwam. Hamburgs bier wilden ze graag, omdat ze dat lekkerder vonden dan het lokale bier. Of over het dames-comité dat in de jaren 50 van de 19de eeuw in de Jordaan handwerken borduurden terwijl ze antislavernij lectuur lazen. Met de opbrengst van deze werken, konden de vrouwen tientallen tot slaafgemaakten vrijkopen.
De opbouw van het boek zorgt er ook voor dat het toegankelijker te lezen is. Door de grootte van de geschiedenis kan het snel moeilijk zijn om een overzicht en besef van tijd te hebben. Dit boek geeft een houvast, door ieder hoofdstuk te beginnen met een tijdbalk. De bovenkant hiervan heeft belangrijke gebeurtenissen in Nederlands en de onderkant heeft gebeurtenissen in Amsterdam in diezelfde tijd. Hierdoor kan je ook beter de Amsterdamse geschiedenis in landelijke context zien. Daarnaast hebben alle hoofdstukken een kaart van de stad in die tijd, waardoor je door het boek heen de stad ziet groeien. Het was dan ook natuurlijk heel leuk om te lezen over de toevoeging van IJburg!
Door ‘Het verhaal van Nederland – Amsterdam’ leer je onze stad op een vermakelijke en leerzame manier kennen. Wat vooral goed is, nu dat de stad 750 jaar bestaat aankomende oktober. Sinds 5 februari is er voor dit jubileum ook op NPO 1 een serie, op basis van dit boek. Ik heb de eerste aflevering al gekeken en omdat ik eerst het boek had gelezen, had ik veel relevante context. Het is een van de historische boeken die ik het meest zou aanbevelen aan mensen die geen enorme interesse hebben in geschiedenis, omdat het voor iedere Amsterdammer bijzonder is om te lezen. Ook zou dit boek een goede aanvulling zijn voor mensen die andere boeken over onze stad mooi vonden, zoals ‘De stad’ van Marcel van Engelen. Het overzicht in dit boek biedt een verfrissend perspectief op het belang van Amsterdamse geschiedenis.
_____
Het verhaal van Nederland – Amsterdam is geschreven door Femke Deen, Marchien den Hertog en Emma Los
Verschenen bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam
Amber van der Garde is boekenadviseur bij IJburg Boeken, IJburglaan 561