Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘Hier Komen Wij Vandaan’ van Leonieke Baerwaldt

Boek van de Week | ‘Hier Komen Wij Vandaan’ van Leonieke Baerwaldt

0

Boek van Week 8

De sprookjes beginnen. Drie verhalen; vol fantasie, aan het begin van een gelukkig einde. Of toch niet? Net zoals bij de originele sprookjes, zijn deze verhalen ook droevig en gruwelijk.

Er zitten veel referenties in naar andere verhalen en de woordkeus is prachtig. Daar is heel precies over is nagedacht. Zo zitten er in het verhaal van de moeder en dochter prachtige en subtiele verwijzingen naar het zeeleven, met uitdrukkingen als ‘niet zo vinnig’, ‘ armen gespreid als een zeester’ en ‘Schuimende tandpasta’. Voor dit verhaal is die van De Kleine Zeemeermin gebruikt. Zij is nu aan land, op zoek naar haar prins. Ook in deze versie blijkt dat ze achteraf gezien misschien beter diep in de zee had kunnen blijven.

Alex’ leven lijkt niet bepaald een sprookje. Hij droomt van een tropische vissenwinkel, maar hij krijgt de ene na de andere tegenslag, is eenzaam en probeert te vluchten uit de werkelijkheid. Na alle tragiek hoop je voor hem op een gelukkig einde.

Dan is er nog het stel dat een huis wil bouwen, afgezonderd van de rest van de wereld, want samen zijn ze sterk genoeg. Toch wordt Loek door zijn verleden achtervolgd en Brenda wordt met stemmen in haar hoofd gek gemaakt over de toekomst. Zij wil niets liever dan een kind. Loek is daar niet zo zeker van. Hier wordt al snel duidelijk wat verlangen kan losmaken in een mens.

In eerste instantie lijken de verhalen niks met elkaar te maken te hebben. Het zijn stukjes van een puzzel die je al lezend in elkaar moet zetten. Je denkt mee, voelt mee, om te begrijpen waar het verhaal naar toe gaat, of het samenkomt. Wie is wie? Hoe staat alles in verband met elkaar? Je wordt steeds op het verkeerde been gezet, verrast en meegezogen in het verhaal, waardoor je niet kunt stoppen met lezen. Samen vormt het een heel dromerig geheel. Samen is het één akelig sprookje.

Dit is een zeer vervreemdend boek, waar ik nadien nog lang over heb nagedacht. Tot op het eind toe bleef het voor mij gissen hoe de vork in de steel zit, steeds als ik het dacht te snappen, bleek het toch net anders te zijn. Leonieke Baerwaldt heeft dit ontzettend knap gedaan. Hoewel het een erg tragisch verhaal is, hield ik er toch ook een mooi en voldaan gevoel aan over. Precies zoals een sprookje dus.

Een wonderlijk debuut, waarvan ik helemaal snap waarom hij op de longlist van de Libris Literatuurprijs 2022 staat. Laten we hopen dat hij de shortlist ook haalt!

_____

Hier Komen Wij Vandaan is geschreven door Leonieke Baerwaldt
Verschenen bij uitgeverij Querido
Milan is boekenadviseur bij IJburg Boeken, IJburglaan 561