Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘Ik heb een paar vragen voor je’...

Boek van de Week | ‘Ik heb een paar vragen voor je’ van Rebecca Makkai

0

Boek van Week 27

Over het vorige boek van Rebecca Makkai ‘The Great believers’ had ik zo veel goede verhalen gehoord dat ik toen haar nieuwe boek ‘Ik heb een paar vragen voor je’ verscheen, besloot dat dat boek mee zou gaan op een weekje vakantie. Dat pakte zeer goed uit want ik ben dagen verdiept geweest in dit verhaal. Dit is zo’n boek om in één ruk uit te lezen. Het heeft veel weg van een thriller/misdaad/ whodunnit, maar het is tegelijkertijd ook een coming of age en een boek waarin de schrijfster onverbloemd commentaar geeft op hedendaagse universele thema’s als racisme, feminisme en machtsverhoudingen.

Bodi Kane keert als 40-jarige journaliste terug naar de kostschool waar ze verbleef als adolescent om twee weken gastcolleges te geven. Één van haar studenten komt met het idee een podcast te maken over de zaak ‘Thalia Keith’ een oud-studente en voormalig kamergenoot van Bodi. Thalia is in de tijd dat Bodi haar kamergenoot was dood gevonden in het zwembad van het sportcomplex op de campus. Hiervoor is sportdocent Omar Evans veroordeeld, maar al jaren zijn er speculaties op verschillende fora dat dit waarschijnlijk niet de dader is. Bodi keert terug naar de tijd waarin ze zich als 17-jarige moest zien te handhaven op een school vol geprivilegieerde tieners en docenten die een grote rol speelden in het leven van deze jongvolwassenen. Het verhaal geeft een mooie inkijk in de troebele tijd van de adolescentie en hoe dat zich later vertaalt naar volwassenheid.

Als Bodi en haar studenten steeds verder vorderen in het onderzoek wordt ook duidelijk hoe zeer iedereen altijd gevangen zit in de bubbel van ieders vooroordelen. Met name Bodi heeft door specifieke herinneringen aan een docent een verontrust gevoel over diens eventuele betrokkenheid bij de moord op haar kamergenoot. Je blijft lezen omdat je naar een bevredigend eind toe wilt, maar daar gaat het in dit boek niet om. Langzaam wordt duidelijk hoe genuanceerd het eigenlijk allemaal ligt. Het verhaal, de personages, het zit allemaal slim in elkaar. Dat maakt dit een boek om deze zomer op te pakken en tot het uit is niet meer weg te leggen.

_____

Ik heb een paar vragen voor je is geschreven door Rebecca Makkai
Vertaald door Arjaan van Nimwegen en Thijs van Nimwegen
Verschenen bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam
Klaartje van Beek is boekverkoper bij Java Bookshop, Javastraat 145