Home BoekvandeWeek Boek van de Week: ‘Ik moet u echt iets zeggen’ van Mensje...

Boek van de Week: ‘Ik moet u echt iets zeggen’ van Mensje van Keulen

0

Boek van Week 7 (van het Korte Verhaal)

Het had een heerlijk feestelijke editie kunnen worden, die tiende Week van het Korte Verhaal die van 14 tot en met 21 februari duurt. Maar het steeds weer moeten anticiperen en reageren op en meebewegen met alle maatregelen en beperkingen rekte ons elastiek behoorlijk op. De – heerlijk! – aanhoudende drukte in de winkel liet weinig ruimte om nou nog eens rustig een digitaal alternatief te verzinnen. En zo zijn we weer bijna terug bij af, met een hoekje in de etalage en verhalenbundels als Tip van de Dag.

Gelukkig is er sinds 2015 ook de J.M.A. Biesheuvelprijs, de prijs voor de beste verhalenbundel van het voorgaande jaar, met gecrowdfund prijzengeld. En laat er nu dit jaar een dijk van een shortlist zijn: Een man met goede schoenen van Rob van Essen, Ik moet u echt iets zeggen van Mensje van Keulen en Rustig aan, tijger van Joost de Vries. Alle drie steengoede bundels, maar alle drie ook heel erg anders, waarmee de breedte van het genre maar weer eens wordt getoond.

De bundel van De Vries is het vernuftigst, de verhalen haken in elkaar, cirkelen om dezelfde kern. Bij de uitreiking vertelde De Vries een ‘enorme vrijheid’ te hebben gevoeld bij het schrijven van de verhalen, het is te hopen dat hij die vrijheid nog vaak gaat opzoeken.

Dan de bundel van Van Essen, die de prijs in 2015 als eerste won met Hier wonen ook mensen. Zijn verhalen zijn geestig, hebben een vaak melancholieke onderstroom en laten je als lezer de vervreemding omarmen. Hij lokt je mee tot je ineens in een spiegelpaleis rondloopt en het lastig wordt waan van werkelijkheid te onderscheiden.

De derde genomineerde – en uiteindelijke winnaar – was Mensje van Keulen met Ik moet u echt iets zeggen. Geen melancholie hier, geen vervreemding, maar het leven van alledag, maar dan wel met de zwarte randjes van verloren liefdes, eerzucht en wraak. In een kort tijdsbestek en weinig pagina’s laat ze huwelijken ontsporen, vriendschappen stranden, reputaties verwoest raken. En hoe kort de verhalen ook zijn, je gaat met de personages meeleven, schrikt van de wending, treurt mee om verlies. De koningin van het genre werd ze genoemd in het juryrapport en geheel terecht is ze nu een gekroonde koningin.

Net zoals we geen Voorleesdagen nodig hebben om voor te lezen, hebben we ook geen Week van het Korte Verhaal nodig om er eens een verhalenbundel bij te pakken, maar beste mensen, probeer het en doe het nu. Het is een waanzinnig mooi genre. En ja, ik hou ook van dikke boeken, maar een kort verhaal is een compleet andere tak van sport, die echt de moeite waard is om te ontdekken. Geef het een kans. (En begin met een van deze drie, of bel je favoriete boekverkoper en vraag om advies op maat.) Lang leve het korte verhaal!

Ik moet u echt iets zeggen is geschreven door Mensje van Keulen
Winnaar van de J.M.A. Biesheuvelprijs 2021

Het boek is verschenen bij Uitgeverij Atlas Contact
Edith Vroon
is boekverkoper bij Linnaeus Boekhandel, Middenweg 29.