Home Nieuws uit Artis Een beetje financiële ruimte voor Artis

Een beetje financiële ruimte voor Artis

0

Minister Schouten heeft 39 miljoen beschikbaar gesteld voor dierentuinen in Nederland die in financiële problemen zijn gekomen door de Corona pandemie. Ook Artis zal hiervan kunnen profiteren. De regeling voorziet in een tegemoetkoming voor de hoge vaste kosten die dierentuinen maken voor de verzorging van de dieren, terwijl zij als gevolg van de coronacrisis gesloten zijn voor bezoekers.

Artis is gesloten, maar tegelijkertijd loopt de zorg voor de dieren door. Het kan volgens minister Carola Schouten niet zo zijn dat het welzijn van de dieren in gevaar komt, bijvoorbeeld doordat er geen budget is voor voedsel. ‘Met deze regeling die nu beschikbaar komt, krijgen de dierentuinen wat lucht. Maar de komende periode zal zwaar voor hen blijven. Ik zie gelukkig ook diverse particuliere initiatieven die de dierentuinen helpen.’

Het kabinet bekijkt of de nu vrijgemaakte 39 miljoen euro voor alle dierentuinen voldoende is. In december heeft het kabinet een aanvullende reservering van 17 miljoen euro gemaakt om eventuele nieuwe problemen te ondervangen.

Alle dierentuinen in Nederland die een dierentuinvergunning hebben en betalende bezoekers ontvangen, kunnen aanspraak maken op de subsidie. De subsidie draagt bij aan de kosten voor het dierenwelzijn, zoals de noodzakelijke verzorging van de dieren en de kosten voor het onderhoud en inrichting van dierenverblijven.

Om dierentuinen in de toekomst weerbaar te maken voor plotselinge veranderingen in bijvoorbeeld het aantal bezoekers, moeten dierentuinen een transitieplan opstellen. In dit plan beschrijven dierentuinen ook hoe ze kijken naar het dierenwelzijn, educatie en conservatie in hun dierentuinen in de toekomst.