Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘Jona’ van Anna van Praag

Boek van de Week | ‘Jona’ van Anna van Praag

0

Boek van Week 39 

Woensdag 4 oktober start de Kinderboekenweek met het thema ‘Bij mij thuis’. Afgelopen zomer las ik een jeugdboek die mooi in dit thema past en dat was Jona van Anna van Praag. In de Kinderboekenweek staan jeugdboeken voor de leeftijd tussen vier en twaalf centraal, maar ik ben een groot voorstander om ook jeugdboeken boven die leeftijdsgrens te bespreken in deze mooie week.

Jona woont met zijn vader en grootmoeder in een Amsterdams hofje. Ze leiden een rustig en teruggetrokken leven, met als terugkerend patroon hun joodse rituelen.

Maar als Jona voor zijn profielwerkstuk gekoppeld wordt aan de flapuit Elin en de eigengereide Lucas, komt zijn leven op zijn kop te staan. Het onderwerp van dit profielwerkstuk is namelijk Jona’s grootmoeder. Ze heeft beginnende alzheimer en praat steeds over haar geliefde Simon – terwijl Jona nog nooit van een Simon heeft gehoord. Is Simon een bestaand persoon, een echte herinnering of een waandenkbeeld dat door haar dementie wordt veroorzaakt?

Jona’s vader is niet blij met alle aandacht voor zijn zwakke, oude schoonmoeder en maakt zich zorgen over haar gezondheid. Of zit er meer achter? De spanningen lopen steeds hoger op…
Anna van Praag heeft al een flink aantal boeken op haar naam staan. Ze schrijft veel boeken voor kinderen met een middelbare schoolleeftijd. In haar verhalen komen veel verschillende maatschappelijke problemen aan de orde waar jongeren mee worstelen. Anna van Praag lijkt in haar boeken ook altijd een lans willen breken voor mensen die door de maatschappij niet goed gehoord of gezien worden.

Anna van Praag beschrijft in dit ontroerende boek heel krachtig de benauwde relatie die Jona en zijn vader met elkaar hebben. Op geraffineerde wijze onthult ze het geheim van Jona’s familie en voel je met Jona mee dat ondanks dat hij veel van zijn vader houdt gaat inzien dat het gedrag van zijn vader niet klopt. Van Praag geeft in Jona een mooi inzicht van de psychen van de mens. Angst is zelden een goede raadgever en gelukkig is Jona in dit ontroerende boek instaat om zich daar aan te ontworstelen.

_____

Jona is geschreven door Anna van Praag
Leeftijd 15+
Verschenen bij uitgeverij Lemniscaat
Lisa Fase is boekverkoper bij Java Bookshop, Javastraat 145