Home BoekvandeWeek Boek van de Week ‘Liefde is voor losers’ van Wibke Brueggemann

Boek van de Week ‘Liefde is voor losers’ van Wibke Brueggemann

0

Boek van Week 13

De natuur houdt haar adem nog even in, maar ik voel aan alles dat volgende week de lente in alle hevigheid losbarst. De vogels lopen warm, de knoppen zwellen en ik weet dat het gewoon bij deze tijd van het jaar past, maar ik heb de neiging voor elke sneeuwklok en elke hyacint-achtige op de knieën te gaan en uit te roepen hoe schattig en prachtig en nu al!, maar het is eind maart, er is niks aan de hand, ik heb ze gewoon gemist.

Om mezelf ook een beetje op te warmen voor wat er komen gaat aan zon, bladerpracht en jong grut las ik een knalroze boek over de liefde, gelukkig wel weer met een licht deprimerende titel: Liefde is voor losers. Te hard van stapel te lopen loont zelden.

Phoebe is vijftien en moet niks hebben van liefde, verliefdheid, zoenen, zwelgen of zwijmelen. Dat haar beste vriendin Polly een vriendje krijgt en haar niet meer ziet staan, helpt niet bij die levensvisie. Phoebe neemt zich heilig voor nooit verliefd te worden en daar hoeft ze lange tijd geen moeite voor te doen.

Om redenen die ik nu niet verder uit de doeken zal doen logeert Phoebe langere tijd bij Kate, de beste vriendin van haar moeder. Kate runt een kringloopwinkel waarvan de opbrengst naar het goede doel gaat, heeft twee designerpoezen en kan fantastisch Schots vloeken. Phoebe is niet per se dol op katten en heeft ook niet veel op met het kringloopwezen, maar die twee ingrediënten zorgen er wel voor dat ze een hoop nieuwe mensen leert kennen. En Emma is een van hen.

Phoebe is een heerlijke hoofdpersoon, lekker bokkig en eigengereid, zo zie ik ze graag. Zo moet ze haar schoolonderzoeken voorbereiden en ergert zich aan het feit dat ze voor haar mondeling literatuur & poëzie alleen de voorgekauwde antwoorden mag reproduceren. Phoebe vindt Romeo en Julia bijvoorbeeld tamelijk slecht. ‘Tuurlijk, het moet ontzettend vervelend zijn als je verliefd bent op iemand en je van van je ouders niet met diegene omgaan, maar om dan vijf minuten later zelfmoord te plegen?

Volgens mij is Romeo en Julia een slecht verhaal dat goed geschreven is, wat de theorie onderuithaalt dat je een drol nooit kunt oppoetsen.

Maar mag ik dat zeggen?

Nee.’

Liefde is voor losers gaat over tegen de klippen op verliefd worden, over vriendschap en vertrouwen, en dan is het ook nog eens heel grappig. Het leest als een trein, mede dankzij de prettige vertaling van Aimée Warmerdam. Ik heb meermaals hardop gelachen en dat is natuurlijk niet strikt seizoensgebonden, maar wel erg lenteachtig.

_____

Liefde is voor losers is geschreven door Wibke Brueggemann
is vertaald door Aimee Warmerdam
Verschenen bij Uitgeverij Gottmer
en is geschikt voor lezers van 14+
Edith Vroon is boekverkoper bij Linnaeus Boekhandel, Middenweg 29.