Home Overzicht De kruidenier die op de kleintjes blijft letten

De kruidenier die op de kleintjes blijft letten

0

Geachte redactie | De coronacrisis houdt de gemoederen bezig. De lockdown, de anderhalve meter afstand en de mondkapjes. Een lezer is boos op de ‘kruidenier’ die in deze tijden van crisis goed boert maar heel karig is.

Beste kruidenier die op de kleintjes blijft letten,

Onlangs maakte ik op een zonnige zaterdagmiddag een lange wandeling door Oost. In deze coronatijd kun je weinig anders. Op de terugweg besluit ik boodschappen te doen. Hoef ik na het wandelen de deur niet meer uit. Toch nog wat koel als de zon zakt. Bij de ingang van jullie filiaal op de Wibautstraat schiet mij te binnen dat ik geen mondkapje bij mij heb. In mijn meeste vesten zit altijd wel een mondkapje in een jaszak. Het vest dat ik tijdens deze wandeling droeg had dat nou net niet. Voor de wandeling had ik mij omgekleed, in de gauwigheid vergat ik de jaszakken te controleren.

Een paar weken geleden had ik hetzelfde ongemak, die dag was het weer nog beter en droeg ik helemaal geen vest of jas. Geen probleem bleek bij jullie kruidenier op de Ferdinand Bolstraat. Aan de servicebalie hadden ze alle begrip en kreeg ik een mondkapje. Zo niet op de Wibautstraat. De leiding had onlangs besloten dat die niet meer verstrekt mogen worden. Een doos van honderd stuks kopen (ik heb er al vier gekocht bij jullie) mocht wel. Dan maar naar jullie nabijgelegen filiaal op de Eerste Oosterparkstraat, waar ik de medewerker van de servicebalie mijn verhaal opnieuw vertel en weer bot vang. Gratis mondkapjes kunnen jullie niet aan beginnen, meldt de beveiliger terwijl ik de zaak verlaat. Alsof ik daar op uit ben. Liefst ga ik zonder muilkorf jullie winkels in.
Het op de kleintjes letten waar jullie in de jaren ’80 mee begonnen heeft dus een keerzijde. Wél profiteren van een enorme omzetstijging door een crisis (jullie kruideniers en ander supermarkten hebben als bekend veel verdiend aan de lockdown), geen mondkapje voor iemand die een vergat (en zijn geld in jullie winkel wil uitgeven). Zaanse zuinigheid. Het deed mij denken aan een jaar of vijftien geleden toen in jullie filiaal op de Nieuwmarkt stukjes zilverfolie voor 50 cent per stuk verkocht werden aan basende junks. Precies.

Een standpunt, mening of visie van de lezer hoeft niet die van de redactie te zijn. De inhoud valt onder de verantwoordelijkheid van de inzender.