Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘Maak me eendimensionaal’ van Sang Young Park

Boek van de Week | ‘Maak me eendimensionaal’ van Sang Young Park

0

Boek van Week 15

Soms heb je van die boeken die je in een ruk uitleest. Dit overkwam mij met het boek Maak me eendimensionaal van de Koreaanse schrijver Sang Young Park. Ik las vorig jaar al met veel plezier zijn debuut dat was opgedeeld in vier verhalen. Anders dan zijn debuut verteld Maak me eendimensionaal een verhaal die je in een adem uitleest. Een echte page-turner.

Maak me eendimensionaal is een roman waarin een naamloze hoofdpersonage centraal staat. Na een spraakmakend tv-interview krijgt een sterpsycholoog – een anoniem bericht: er is een lichaam gevonden op de bodem van een meer, in de stad waar hij is opgegroeid. De afzender beweert dat de psycholoog er iets mee te maken heeft. Het bericht dwingt de psycholoog terug te blikken op zijn getroebleerde tienerjaren in de vroege jaren nul, waarin hij bezweek onder de enorme druk voor zijn toelatingsexamens en de hoge verwachtingen van zijn berooide familie. Wat ook de periode is waarin Zuid-Korea in eigen land de halve finale van het WK voetbal haalde, hij zijn eerste echte vriendschappen sloot en voor het eerst verliefd werd op een andere man.

Sang Young Park is een van de meest spraakmakende jonge schrijvers van Zuid-Korea. Hij groeide op in het conservatieve Daegu en verhuisde als twintiger naar Seoul, waar hij Frans en journalistiek studeerde. Zijn roman Liefde in de grote stad was een van de bestverkochte debuten in Zuid-Korea van de afgelopen jaren en werd ook in vertaling een succes. De Engelse editie van Liefde in de grote stad werd genomineerd voor de International Booker Prize 2022.

Maak me eendimensionaal is een roman over herinneringen die je als een brandmerk levenslang met je meedraagt. Een spannend moordmysterie en een invoelbare coming-of-age ineen. Een boek  dat zeer geschikt is om te lezen als je een lang weekend vrij bent. Dus lees allen aankomend Paasweekend dit prachtige boek.

_____

Maak me eendimensionaal is geschreven door Sang Young Park
vertaald door Mattho Mandersloot
Verschenen bij Das Mag uitgeverij
Lisa FaSe is boekverkoper bij Java Bookshop, Javastraat 145