Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘Niet nu Niet hier’ van Erri de...

Boek van de Week | ‘Niet nu Niet hier’ van Erri de Luca

0

Boek van Week 35 

Napels, de stad van de authentieke Italiaanse pizza’s, de donkere steegjes, lawaai, wasgoed, de Tyrreense zee. Dit alles vormt het decor voor ’Niet nu Niet hier’ de debuutnovelle van de Italiaanse schrijver Erri De Luca. Hierin gaat de schrijver terug naar ‘’de steeg’’ de plek waar zijn ouders na de oorlog in armoede wonen en waar hij de eerste 10 jaar van zijn jeugd doorbrengt. In een lange brief aan zijn moeder worden herinneringen opgehaald en beschrijft hij intens en ontroerend gebeurtenissen en gedachten van toen waar hij nu als volwassene pas de woorden voor heeft.

Als kind stottert de jongen. Zijn moeder, verbittert door het feit dat ze na een jeugd in welvarendheid, na de oorlog tot de steeg in het vieze stinkende Napels is veroordeeld, praat voortdurend tegen haar zoon over de misstanden in de stad en in de wereld. Haar kinderen mogen niet schreeuwen, niet wild spelen, niet storen, Niet nu Niet hier! Om hem heen ziet de jongen de kinderen op straat, hoort hij het gehuil en geschreeuw van kinderen die thuis slaag krijgen nadat ze kattenkwaad hebben uitgehaald.

Hij is jaloers, tegen de negatieve woordenstroom van zijn moeder kan hij zich door zijn gestotter niet verweren, kreeg hij ook maar slaag. Voor de jongen is de steeg in Napels de plek waar hij min of meer gelukkig opgroeit. Voor zijn ouders de plek waar ze hard voor werken om er weg te komen. Alle dingen kennen een moment waarop ze plotseling anders zijn.

En dat moment komt als de jongen met zijn ouders en zusje de steeg verlaat voor een comfortabelere plek waar ze een auto bezitten en kerst weer met cadeaus gevierd wordt. Voor zijn ouders winst, voor de jongen een groot verlies. Dan komt de pubertijd en jongvolwassenheid. De communicatie met zijn moeder blijft een pijnpunt. En dan als oudere man, terugkijkend weet Erri de Luca zo veel mooie woorden aan alles te geven, ook aan dat wat wringt dat je als lezer graag nog wat langer in zijn jeugd in Napels wil rond blijven kijken.

_____

Niet nu Niet hier is geschreven door Erri de Luca
Vertaald door Annemart Pilon
Verschenen bij Uitgeverij HetMoet
Klaartje van Beek is boekverkoper bij Java Bookshop, Javastraat 145