Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘Onze lange reis met het hoofd in...

Boek van de Week | ‘Onze lange reis met het hoofd in de koffer’

0

Boek van Week 47 

Kinderen lezen graag historische jeugdboeken. Ze zijn geïnteresseerd in de wereld om zich heen en ze vragen zich graag af hoe de wereld er 100 jaar geleden uit zag. Het schrijversduo Marlene Rebel en Lucinda Vos zijn een mooie aanwinst voor dit genre. Dit najaar verscheen hun nieuwe boek  Onze lange reis met het hoofd in de koffer, een historische jeugdroman die zich gedeeltelijk in Amsterdam afspeelt en die de invloed van de stoomtrein in Nederland beschrijft.

Het boek vertelt het verhaal van een avontuurlijk meisje dat rondreist met een kermis. Iedereen op de kermis kijkt raar op als er na een hagelbui opeens een grote, zwarte tent tussen de kramen wordt opgezet. De jonge poppenspeelster Matje is razend nieuwsgierig naar de Engelssprekende nieuwkomers. Zouden deze mensen haar iets kunnen vertellen over Amerika, het land van haar dromen?

Wat ze niet weet is dat de komst van de nieuwe kermisreizigers haar leven overhoop zal gooien. Na een vernietigende brand slaat Matje met haar zusje Kee, vriend Puf en aapje Toets op de vlucht. Ze slepen een koffer met wonderlijke spullen mee. Lukt het de kinderen om Amerika te bereiken en zo hun droom te verwezenlijken?

Marlene rebel en Lucinda Vos ontwerpen en schrijven al twintig jaar lesmateriaal voor het basisonderwijs. Sinds 2017 zijn ze zich meer gaan richten op het schrijven van korte en lange verhalen voor kinderen in de basisschoolleeftijd. In 2020 verscheen hun eerste historische kinderboek De leeuw met strepen dat eveneens in Amsterdam afspeelt alleen ten tijde van de Gouden Eeuw. De boeken van het schrijversduo komen uit bij de jonge uitgeverij Billy Bones die jeugdboeken uitgeeft waarin het leesplezier voor kinderen centraal staat.

Ook zijn de boeken van het tweetal zeer geschikt voor kinderen in de bovenbouw die niet graag lezen of bij wie het lezen niet vanzelf gaat. Hun schrijfstijl is kort en bondig. Elk hoofdstuk eindigt met een cliffhanger waardoor het kind gestimuleerd en uitgedaagd wordt om het boek verder te lezen. Het leesplezier spat van de bladzijdes af in Onze lange reis met het hoofd in de koffer. Een zeer geschikt boek voor de Sint om met pakjesavond cadeau te doen.

_____

Onze lange reis met het hoofd in de koffer is geschreven door Marlene Rebel en Lucinda Vos
Verschenen bij Uitgeverij Billy Bones
Lisa Fase is boekverkoper bij Java Bookshop, Javastraat 145