Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘Ramkoers’ van Martin de Haan

Boek van de Week | ‘Ramkoers’ van Martin de Haan

0

Boek van week 28

Anticipatie, daar draait het om in dit boek. Er staat iets te gebeuren… een asteroïde komt op de aarde af. Wat doe je tot die tijd? We volgen de gedachtegang van Jasper van moment tot moment. Het lijkt wel een soort Stream of consciousness, we lezen alles wat hij denkt. We zien hoe hij zijn leven invult met het besef dat het leven eindig is.

In het eerste gedeelte leidt hij een doodnormaal leven, lijkt zich nog niet echt te beseffen wat er staat te gebeuren. Dat er weinig gebeurt zorgt juist voor een bepaalde spanning.

Hoewel we Jasper van heel dichtbij volgen, blijft hij mysterieus. We leren hem niet écht kennen. Wat we van hem leren is dat hij graag observeert; zijn omgeving, films, muziek en gesprekken van anderen.

In het tweede deel neemt hij een besluit. Hij lijkt door de gebeurtenissen die volgen, en die zijn soms absurd, wel een heel ander persoon te zijn. Waar zijn leven eerst misschien wat saai leek, is het nu juist vol avontuur. Misschien is het bestaan van deze asteroïde nog niet zo slecht voor Jasper.

De spanning blijft. Je vraagt je continu af, waar gaat dit heen? Gaat het wel ergens heen? De quote achterin het boek zegt bijna alles: ‘Goede romans gaan nergens over, die zijn er gewoon en nemen de lezer een tijdje mee op de vleugels van hun muziek’.

Je vraagt je af of de asteroïde die op de aarde afkomt nog wel gaat neervallen in dit boek. Tegelijkertijd maakt het niet echt uit, de spanning van het idee dat hij misschien gaat vallen is genoeg.

_____

Ramkoers is geschreven door Martin de Haan
verschenen bij de Arbeiderspers
Milan is boekenadviseur bij IJburg Boeken, IJburglaan 561