Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘Rosarium’ van Charlotte Weitze

Boek van de Week | ‘Rosarium’ van Charlotte Weitze

0

Boek van Week 36 

Op een avond begon ik, nietsvermoedend, in Charlotte Weitze’s Rosarium. Al gauw werd duidelijk dat het een bizarre (en lange) avond zou worden. Met kloppend hart bleef ik doorlezen, want ik moest weten waar dit absurde verhaal zou eindigen, hoe alles bij elkaar zou komen. Het is de stamboom van een ongebruikelijke familie, die één is met de natuur. Het is een magisch-realistisch sprookje dat wegleest als een thriller.

In het eerste deel worden Broer en Zus achtergelaten in een bos, zonder kennis van de buitenwereld. Wat zij kennen is de natuur. Ze zoeken liefde bij elkaar en bij wat ze om zich heen zien. Broer jaagt op wild en Zus begint langzaamaan onderdeel te worden van een rozenstruik. Het eerste deel is choquerend maar prachtig, sensueel en organisch geschreven.

In het tweede deel volgen we het kind van Zus, die in leven blijft door middel van zonlicht. Ze is klein en ziet wat groenig. In een klooster wordt ze gevonden door botanicus Johanne (Johannes), die worstelt met genderidentiteit. Zoals alles in deze roman, is zijn/haar conflict verbonden met het plantenrijk. Ook Johanne raakt geobsedeerd door het sprookjesachtige, groenige wezen waarmee hij/zij samenleeft. In dit deel neemt lust en liefde schokkende vormen aan.

In het derde deel komt alles op een grillige manier samen. De tweelingzussen Lilly en Viola, ook weer groenachtig van uiterlijk, weten niets af van hun verleden. Ze hebben alleen hun moeder Johanne, waar ze niet zo’n beste band mee hebben. Intussen hebben ze ook een kleindochter die erg op hen lijkt, maar ook nog eens stekels en barnsteenkleurige ogen heeft. De familie weet niet wat ze met het kind aanmoeten. Lilly, Viola en dochter Marie reizen naar de VS, om op bezoek te gaan bij Johanne, die nergens te bekennen is. Hier ontrafelt de huiveringwekkende familiegeschiedenis zich verder.

Het is een krankzinnig boek, dat slim in elkaar zit. Alles is verbonden met de natuur en zit vol met botanische feiten, filosofie en biologie. Tegelijkertijd roept het vragen op over genderrollen en de manier waarop de mens met de natuur omgaat. De kritiek zit prachtig verweven in het verhaal. Alles draait om de relatie tussen mensen, planten, bomen en bossen. Het macabere plot kan zorgen voor een slapeloze nacht, het laat je verbijsterd achter. Dit zal voorlopig mijn nieuwe favoriete boek zijn.

_____

Rosarium is geschreven door Charlotte Weitze
Vertaald uit het Deens door Lammie Post-Oostenbrink
Verschenen bij Meridiaan uitgevers
Milan Vreeken is boekenadviseur bij IJburg Boeken, IJburglaan 561